La junta continuista dels pagesos aposta per reduir càrregues econòmiques i burocràtiques

L’APRA espera que la normalització post-pandèmia els permeti recuperar la classificació del tabac i tornar a recuperar el cent per cent de la producció alhora que negocia la llei òmnibus del sector agrícola

Xavier Coma continuarà presidint l'Associació de Pagesos i Ramaders (APRA).
Xavier Coma continuarà presidint l'Associació de Pagesos i Ramaders (APRA). Toni Solanelles

L’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) ha renovat la junta tot mantenint una línia continuista. Espera que la post-pandèmia retorni en certa manera la normalitat i com manté el seu reeditat president, Xavier Coma, la voluntat és dur a terme totes les accions i negociacions escaients per tal que es puguin “eduir les càrregues econòmiques i burocràtiques” que pesen sobre el sector. En part, aquesta voluntat necessària passa per la llei òmnibus de l’agricultura que el ministeri està elaborant i sobre la redacció de la qual l’APRA hi té una notable influència.

El massanenc Coma, s’ha dit, reté el càrrec de president -“alguna cosa dec haver fet bé”- i s’estrena com a número 2 del col·lectiu la laurediana Meritxell Baró. Hi ha qüestions de paritat però també de feina feta a l’ombra aquests darrers anys per haver escollit Baró com a vicepresidenta. La resta d’integrants de la junta, escollida fa uns dies en una assemblea general que ja no es va voler posposar més temps, són Jesús Maestre Pal (secretari), Ramon Rich (tresorer) i Miquel Font, Àlex Gaspà i Roger Torres com a vocals.

La majoria de representants parroquials, d’on surt el comitè executiu recentment constituït, es mantenen d’exercicis anteriors. De fet, els dos darrers anys han estat tan estranys, recorda Coma, que caldrà ressituar-se. El primer és mirar que la Covid deixi de fer estralls i, després, que no torni a aparèixer cap fong que malmeti el tabac. Si tot s’encarrila, s’hauria de poder retornar a la classificació del tabac, que en les dues darreres collites no ha pogut ser. També es voldria recuperar la totalitat de la producció.

Les dues darreres collites plantades -o en fase de plantació aquesta darrera- s’ha optat per colgar a la terra la meitat de plantes que en els exercicis precedents. Si la normalitat torna, es voldria tornar al cent per cent de la collita mentre es busquen alternatives o complements per a un producte que tendirà, en els anys a venir, a anar a la baixa. I a banda d’això, i entre moltes altres coses, l’intent de reduir costos econòmics i de feina passa per embastar la millor llei òmnibus que es pugui des de la pagesia, una llei transversal que ha de tenir efectes multilaterals sobre el sector -amb canvis fins i tot urbanístics- i mirar de promoure canvis, també, en el marc legal que regula les finances comunals.Junta de representants parroquials

Canillo

Sr. Josep Casal Mandicó

Sr. Miquel Font Puigcernal

Sra. Simona Naudí Ubach

Encamp

Sr. Jordi Puy Segura

Sr. Roc Torres Baró

Sr. Roger Torres Orpinell

Ordino

Sr. Jordi Riba Casal

Sr. Guillem Cava Adellach

Sr. Àlex Gaspà Bringueret

La Massana

Sr. Antoni Andorrà Montané

Sr. Joan Bonet Escanciano

Sr. Xavier Coma Gasia

Andorra la Vella

Sr. Esteve de Pablo Isern

Sr. Jesús Maestre Pal

Sr. Esteve Tor Armengol

Sant Julià de Lòria

Sra. Meritxell Baró Cardet

Sr. Joan Albert Farré Santuré

Sr. Carles Verdaguer Pujantell

Escaldes-Engordany

Sr. Jean-Claude Caminal Gaset

Sr. Ramon Rich Malé

Sr. Andreu Rich Martell 

Comentaris

Trending