Experts de la FAO analitzen el sistema de pastures d’Andorra

Dos representants de l’organisme han visitat el Principat per determinar si és viable la seva inclusió com a model important del patrimoni agrícola mundial (el programa SIPAM)

Foto de grup de la part andorrana amb els dos experts de la FAO.
Foto de grup de la part andorrana amb els dos experts de la FAO.

Dos experts del Comitè Consultiu Científic del programa SIPAM (Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial) de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) han visitat Andorra per conèixer de primera  mà les unitats de les pastures supraforestals del país. El viatge ha tingut lloc entre divendres i fins a aquest dilluns i l’objectiu ha estat continuar, sobre el terreny, els treballs d’avaluació de la candidatura del sistema agro-pastoral del Principat, que opta a ser reconeguda a aquest programa.

La proposta es va presentar ara fa un any i la voluntat és aconseguir aquesta fita. SIPAM serveix per identificar i protegir els sistemes particulars del patrimoni agrícola d’arreu del món, que, a més dels paisatges naturals impressionants, també valora aquells que generen mitjans de vida i que al mateix temps combinen la biodiversitat, la resiliència, el manteniment de les tradicions i els coneixements i la innovació d’una manera única.

Durant la seva estada a Andorra, els representants de la FAO han pogut veure in situ les unitats pastorals de la vall d’Orient i la del Nord. S’han desplaçat, doncs, a Encamp i Canillo per un costat i Ordino i la Massana, per l’altre.

A més, el ministre de Medi Ambient i Agricultura, Guillem Casal, i la d’Afers Exteriors, Imma Tor -acompanyats dels cònsols majors de Canillo i d’Ordino i de la cònsol menor de la Massana, així com del president de l’Associació de Pagesos- han mantingut avui una reunió de treball amb el grup d’experts per        tal de compartir impressions i destacar la importància del SIPAM per a Andorra. I és que el reconeixement va estretament lligat amb la tasca que es duu a terme des del Govern, juntament amb els comuns, per conservar el sistema agro-pastoral del país.

Aquest sistema està basat en pràctiques agràries de muntanya per afavorir el pastoralisme, seguint rutines ancestrals que encara perduren, i ha esdevingut una activitat essencial pel manteniment del paisatge i la conservació de la biodiversitat. A la vegada, actualment juga un rol capital en la prevenció i la mitigació dels riscos naturals associats al canvi climàtic.

A escala mundial ja s’han designat 74 SIPAM de 24 països d’arreu del món, 8 dels quals a Europa. A hora d’ara, 15 propostes més estan en fase d’estudi pel comitè consultiu científic que s’encarrega d’avaluar-les.

Comentaris (1)

Trending