Els colliters pleguen el tabac pendents encara de veure l’impacte de les pedregades

La majoria d’explotacions d’Andorra la Vella i de Sant Julià ja han recollit les plantes, i també en altres parròquies s’està treballant intensament

Un tractor transportant tabac.
Un tractor transportant tabac. Toni Solanelles

Els colliters de tabac de la majoria de parròquies estan treballant intensament en la recollida de les plantes. De fet, els pagesos de les parròquies que queden més al sud del país -Andorra la Vella i especialment Sant Julià de Lòria, la localitat més productora- ja han fet pràcticament tota la feina i han portat les fulles als assecadors. Molts dels colliters estan pendents de veure com haurà finalment afectat les pedregades que aquest estiu, en pocs episodis, això sí, han caigut al Principat.

 

Fins pels volts de Meritxell encara hi haurà poca o molta activitats recol·lectora. En aquelles explotacions on les mates que hagin pogut estar afectades per la granissada, hagin pogut remuntar, es mira de no esperar més temps i no arriscar-se a què alguna tempesta estival malmeti ara la collita quan ja no hi hauria marge per redreçar la situació. No serà fins que estigui tota la collita plegada -que com l’any passat és la meitat del que solia ser normal- que l’Associació de Pagesos (APRA) no tindrà el detall de les incidències.

Una plantació de tabac aquest dilluns.

Relacionat

Primer (petit) ensurt per a una collita de tabac que de moment pinta bé

El que està clar és que la climatologia, les calamarsades, hauran estat l’únic rival a batre aquest estiu. L’any passat, un fong va afectar de forma molt important moltes explotacions, que van veure com s’havia de declarar sinistre la collita. Aquest estiu s’ha fet un seguiment acurat després de tenir la certesa que les terres no estaven contaminades. I el seguiment ja es va iniciar en els vivers, on hi podria haver hagut l’any passat l’origen de bona part de la problemàtica.

Etiquetes

Comentaris

Trending