Vall Banc ven promeses però continua sense poder operar amb productes de renda variable

Comentaris

Vall Banc ven promeses però continua sense poder operar amb productes de renda variable
Vall Banc ven promeses però continua sense poder operar amb productes de renda variable

L’entrada definitiva en el comandament de Vall Banc per part de JC Flowers ha evidenciat que continuen les promeses però l’entitat segueix sense poder operar amb renda variable. I els clients d’aquest tipus de producte poques respostes donen. També s’evidencia que en moltes coses, almenys a data d’avui, l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i Vall Banc segueixen igual de ben agermanats quan, ‘a priori’, el banc pont ara ja suposadament hauria de ser totalment una empresa privada.

A través d’un comunicat emès per la mateixa agència de comunicació espanyola que assessora l’AREB, Vall Banc, ara en paraules del nou conseller delegat, el suís Christoph Lieber, manté la cantarella que li ha composat l’agència estatal: ser el banc més transparent de tots els bancs haguts i per haver. Segons el comunicat, Lieber explica que “la meva visió és fer de Vall Banc l’entitat més respectada d’Andorra en el sector de banca privada, no només des del punt de vista econòmic sinó sobretot en termes de transparència, integritat, compliment legal i servei al client. Contribuirem a reconstruir la reputació d’Andorra com a un gran centre financer europeu. Crec que això és essencial per al veritable èxit i creixement continu del nostre banc”.

De fet, i segons que ha pogut constatar l’Altaveu, l’únic argument que té fins ara Vall Banc és assegurar que serà el banc més transparent i net del país. Tot pels rigurosíssims controls que els actius de BPA han hagut de passar per poder, amb paràmetres més enllà dels legalment exigits, poder incriminar a gestors, clients i qui ha fet falta. Quan un client sol·licita que la seva cartera sigui traslladada a una altra entitat -i aquest bloc informatiu ha tingut accés a documents escrits en relació a demandes de dipositants, primer; i respostes d’empleats del banc, després- s’informa que només es poden traspassar o vendre títols de renda fixa i també el fons de BPA. I, després, el gestor mira de saber per què el client vol deixar de ser-ho.

¿Quin argument pretén fer servir d’esquer el gestor en qüestió? Que Vall Ban és un dels bancs més nets que hi pot haver, no pas a Andorra si no a tot Europa. I que tal neteja es deu al fort cribratge als quals s’ha sotmès els clients, que vénen a BPA. De nous comptes no se n’obren pas gaires per molt que així ho mantingui la versió oficial. I la feina dels operaris del banc se centra especialment a l’entorn del dia 20 de cada mes quan es pot recuperar un dels sis dipòsits en què al mes de maig es va dividir cada compte traspassat al banc pont. També es remarca, és clar, que Vall Banc pertany a un dels grans grups de gestió financera dels Estats Units, en referència a JC Flower, de dubtosa reputació en molts dels escenaris i mercats financers on es consulti.

En el mateix comunicat, l’executiu de JC Flowers que va ser conseller delegat de St. Galler Kantonalbank Deutshland AG i, també, antic responsable de les activitats ‘onshore’ i ‘offshore’ d’UBS a varis països, anuncia que per generar més valor per als clients, Vall Banc pensa establir acords de cooperació amb proveïdors internacionals de referència en la gestió de patrimonis i actius, a més de reforços l’àrea de banca privada digital. Segons Lieber, “la utilització dels processos d’inversió més sofisticats i la implementació dels serveis en línia més avançats oferirà noves oportunitats als nostres clients”.

Director financer

Vall Banc-Flowers també ha aprofitat la comunicació per oferir altres explicacions. S’exposa, per exemple, que la compra del banc pont va ser definitivament aprovada per l’INAF l’1 de juliol i que la transacció es va completar el 14 de juliol. És a dir, dijous de la setmana passada tal i com va informar l’AREB. També s’anuncia que s’ha designat Cándido Romero director financer de l’entitat. En aquest cas es tracta d’un economista hispanoluxemburguès que va ser director de finances i gestió de riscos de l’entitat alemanya de banca privada Hauck&Aufhäuser.

El nomenament de Romero permetrà la sortida d’una de les incorporacions fetes per l’AREB per reforçar tot el que era Vall Banc i que l’Altaveu ja va avançar que deixaria l’entitat. Es tracta del financer espanyol Óscar Ibáñez, que ha tingut un paper important, com altres de les incorporacions foranes, en l’elaboració de la resolució de BPA. El fet que Romero sigui també expert en riscos i home de la confiança de JC Flowers farà que una altra incorporació de Vall Banc, encara que en aquest cas local, la d’Òscar Gelabert procedent de l’INAF, perdi la teòrica influència que fins ara tenia al banc pont.

De fet, Gelabert es perfilaria per tenir més responsabilitats a l’AREB i a BPA, en aquest cas probablement com a administrador únic del banc intervingut, en el moment que de forma definitiva abandonin els òrgans que s’han encarregat de gestionar la crisi de BPA els dos principals baluards de tot l’entramat creat per l’administració: César Goyache i Fernando Vázquez de Lapuerta.

Comentaris

Trending