Uruguai ‘colla’ Andorra per l’empresonament d’un exdirectiu de BPA processat en el ‘cas Odebrecht’

El govern de Montevideo no està gens content amb el fet que un ciutadà del seu país que voluntàriament accepta una extradició per explicar-se hagi acabat entre reixes

Comentaris

Maria Ubach, Andrés \'Betingo\' Sanguinetti i Francisco Bustillo.
Maria Ubach, Andrés \'Betingo\' Sanguinetti i Francisco Bustillo.
El govern d’Uruguai no està gaire content amb Andorra. Més encara, no n’està gens. I així ho ha evidenciat. Així ho ha deixat clar. L’element distorsionador és l’empresonament al Principat de l’exdirectiu de Banca Privada d’Andorra (BPA) a Montevideo Andrés ‘Betingo’ Sanguinetti. La diplomàcia del país sud-americà ja ha mogut fitxa. Sense fer massa soroll però deixant clar a l’executiu que no està gens d’acord amb què un ciutadà del seu país que accepta lliurement una extradició per poder defensar la seva innocència es trobi entre reixes sense un horitzó gens clar.

Tant enutjats estan els dirigents de Montevideo, que l’ambaixador uruguaià a Espanya i al Principat, Francisco Bustillo Bonasso, es va traslladar aquest dilluns d’urgència a Andorra per reunir-se amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. Formalment no hi tenia res a veure l’empresonament del vicepresident de la gestora de fons de BPA a l’Uruguai. Però diverses fonts, tant al Principat com al país de l’Amèrica del Sud, han assegurat que és evident que el viatge de Bustillo a Andorra tenia a veure amb la situació de Sanguinetti, dirigent d’un dels principals clubs de futbol uruguaians i, alhora, germanastre d’un expresident del país i, també, vinculat a exmembres del ministeri d’Exteriors.

Sanguinetti, més conegut com ‘Betingo’, va ser processat per la batlle instructora del ‘cas BPA’ en el marc de la derivada andorrana del ‘cas Odebrecht’. Canòlic Mingorance acusa de blanqueig de diners Sanguinetti, fonamentalment, a partir de les declaracions d’un controvertit personatge anomenat Rodrigo Tacla Durán, un advocat hispano-brasiler que hauria col·laborat amb la gran constructora brasilera i que quan s’ha vist en perill d’anar a la presó ha pactat amb tantes fiscalies com ha cregut -l’espanyola, per exemple- per estalviar-se determinats maldecaps a canvi de delacions o declaracions induïdes. Com la que Mingorance i el fiscal general de l’Estat andorrà, Alfons Alberca, li haurien arrencat fa uns mesos a Madrid.

Ordre de detenció

La batlle va activar l’estiu passat una ordre internacional de detenció amb petició d’extradició de Sanguinetti sense ni tan sols intentar-lo localitzar abans. Quan l’home va rebre la citació formal que estava sent buscat per les autoritats andorranes, es va posar a disposició i va demanar traslladar-se ell mateix al Principat per explicar-se. Però lluny d’això es va activar un procediment d’extradició que l’ha mantingut sis mesos en arrest domiciliari i que el va portar el 19 de febrer a viatjar fins a Andorra. Un dia després va declarar durant quatre hores davant la batlle, que en va decretar l’empresonament per risc de fugida i pel perill que condicionés la investigació.

Jurídicament, la defensa de ‘Betingo’ ha recorregut l’aute d’empresonament davant el Tribunal de Corts al·legant que una persona que ha accedit lliurement a ser extradit i que s’havia ofert a traslladar-se a Andorra pagant-se el viatge de la butxaca no té cap intenció de sostreure’s de l’acció de la Justícia. Alhora, es recorda que la investigació es va obrir el 2015. I que si l’home hagués volgut alterar d’alguna manera la instrucció ja hauria tingut temps de fer-ho.

Paral·lelament, els mateixos assessors jurídics del gestor financer uruguaià haurien sol·licitat la llibertat condicional de l’empresonat a la instructora, posant-se a disposició de la mateixa tantes vegades com siguin necessàries. Com a mesura substitutòria, la defensa de Sanguinetti interessa un arrest domiciliari i ja hauria fixat un eventual domicili al Principat si és necessari. Justament, el fet que l’home no residís al país va ser un element per considerar més alt el risc de fuga.

L’ambaixador uruguaià a Espanya i el Principat va reunir-se aquest dilluns amb la ministra Ubach per deixar clar el malestar i per obtenir garanties que la reclusió de ‘Betingo’ no s’allargarà

No s’espera inicialment una decisió immediata. Entre altres coses perquè la batlle ha citat el processat per a una nova declaració el dia 23. El 20 de febrer es va explicar a bastament. Però ho va fer només en presència del seu advocat. Ara, en la propera compareixença davant la batlle, hi seran presents els advocats la resta de parts implicades en el ‘cas Pernambuco’, la versió andorrana del ‘cas Odebrecht’ internacional. Diverses fonts veuen en la fixació d’aquest nou interrogatori l’excusa justificatòria per poder-lo deixar en llibertat provisional.

I més encara després del ‘toc’ de l’executiu i la diplomàcia uruguaiana. A Montevideo temien un empresonament de llarga durada atès el precedent de Joan Pau Miquel. Andrés Sanguinetti va ser el principal enllaç de BPA amb les operatives que duia a terme la constructora brasilera. Però no l’únic. De fet, l’altre gran enllaç de BPA amb Odebrecht, Francesc Xavier Pérez, que després de treballar a BPA va fer els mateixos tractes des d’Uruguai però per al Crèdit Andorrà, se’l va contactar amb normalitat tot i viure habitualment a Montevideo, se’l va interrogar fa mesos i no es va dictar absolutament cap mesura.

La visita del diplomàtic uruguaià hauria tingut, potser entre altres però fonamentalment, la voluntat i objectiu d’obtenir garanties del Govern que la situació de reclusió no s’allargarà pas gaire en el temps. El risc d’una dilatació de l’empresonament és que es posi la llenya al foc d’un eventual conflicte diplomàtic, que a les portes, Andorra, de ser l’organitzadora de la cimera iberoamericana del 2020 no li convé pas gaire. De fet, ni gaire ni gens.

Etiquetes

Andrés 'Betingo' Sanguinetti en un acte al seu país.

Relacionat

La Batllia envia a la presó un exdirectiu de BPA a Uruguai per unes declaracions d’un advocat ‘repudiat’ per Odebrecht

Relacionat

Betingo Sanguinetti nega tenir un paper rellevant en el ‘cas Odebrecht’ i recorda que BPA complia la normativa andorrana

Comentaris

Trending