Una parella durà l'hospital a la Justícia per la mort al cap de poc de néixer del seu nadó 'sismesó'

Comentaris

Una parella durà l\'hospital a la Justícia per la mort al cap de poc de néixer del seu nadó \'sismesó\'
Una parella durà l\'hospital a la Justícia per la mort al cap de poc de néixer del seu nadó \'sismesó\'

Una jove parella andorrana té intenció d’iniciar accions legals contra l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i els metges que van entendre la noia arran de la mort del nadó que esperaven. El bebè va arribar a néixer, ‘sismesó’, però va morir al cap de poques hores en no poder sobreposar-se a les paupèrrimes condicions en què va néixer. Al centre hospitalari tampoc no hi ha una unitat que pugui tractar els nascuts de manera prematura.

La família de la parella ja ha sol·licitat tota la documentació relativa a l’atenció mèdica rebuda (els professionals que van atendre la noia d’urgència no haurien sabut veure que el malestar que patia era degut a què s’havia posat de part), l’expedient que consta a l’hospital, més els informes relatius a l’autòpsia practicada al nadó. Segons fonts coneixedores del cas, existirien gravacions audiovisuals -probablement fetes amb telèfons mòbils- en les quals es veuria alguns dels professionals sanitaris demanant perdó i excusant-se per l’hipotètic error davant familiars dels afectats. 

El fet, que va passar dimarts a mitja tarda, ha causat consternació entre els integrants de la família hospitalària. Les fonts consultades no han pogut concretar quin tipus d’acció es durà a terme -ho haurien posat en mans d’advocats que hi ha en la pròpia família- però segurament s’acabaria articulant una querella criminal per una negligència professional molt greu amb resultat de mort.

La noia, embarassada de sis mesos, va acudir al centre sanitari dimarts al matí al·legant un fort malestar abdominal. Els metges que la van atendre, sempre segons fonts properes als afectats, no van lligar mai les dolences amb l’embaràs de la jove. Encara més, com que fa un temps havia patit trastorns mentals que fins i tot l’havien obligat a l’internament hospitalari, van arribar a creure que podia ser un ‘dolor imaginari’, ja que seria un dels símptomes que dóna el trastorn que patia i la medicació que al seu dia se li va haver de donar llavors.

Per intentar calmar el dolor que patia, se li van subministrar diversos fàrmacs. Però lluny de remetre, els dolors van passar a ser contraccions al cap de les hores i una ginecòloga va haver de procedir a fer una cesària d’urgència. El nadó va néixer amb vida. Però no va poder superar el procés de tot plegat i no es va ser a temps de traslladar-lo a un centre millor preparat (a Barcelona, aparentment) per oferir l’atenció deguda al menor.

Un antecedent també investigant-se

El malaurat succés arriba tot just un mes després que el Tribunal de Corts hagi ordenat a la Batllia que investiga el cas de la mort d’un altre nadó. Aquest fet va succeir el 5 de febrer del 2014 i també va estar envoltat d’una atenció qüestionada. Els pares del nadó també van querellar-se llavors contra diversos responsables hospitalaris. La segona batlle instructora -la primera, Maria Àngels Moreno, va fer la feina escaient mentre va estar al càrrec del cas però el va haver de traspassar en ser nomenada batlle especialitzada en delictes econòmics i tenir al seu càrrec afers com el ‘cas Pujol’- va decidir al cap d’uns mesos arxivar la causa.

Segons diverses fonts, la segona instructora no va practicar la majoria de les diligències que se li havien sol·licitat i tampoc va motivar perquè no les creia adient. Aquest cas va arribar a tal punt que no només els pares, com a principals afectats, van recórrer contra la decisió de tancar l’afer en fals. També la fiscalia va recórrer contra la resolució de la responsable judicial. 

I el Tribunal de Corts finalment ha ordenat tornar a obrir la investigació i que la Batllia hagi de dur a terme el treball necessari per aclarir les circumstàncies de la mort d’aquell nadó. Que això no pressuposa la responsabilitat de ningú. Però, en tot cas, ve a dir el Tribunal de Corts, no es pot arxivar un afer sense investigar-ne degudament els elements que el van originar.

Comentaris

Trending