Una multa vuit vegades superior a l’ajut del Govern per comprar-se un cotxe elèctric

El pilot Pol Espargaró va rebre el 2017 una subvenció de 8.000 euros en el marc del Pla Engega, el que evidencia que cal afinar els criteris per atorgar finançament públic

-
-
¿On queda la línia a partir de la qual l’administració, l’Estat, ha d’ajudar econòmicament els seus ciutadans? Segurament que dita ratlla és molt fina, però fets com el que el pilot de motociclisme resident Pol Espargaró rebi una subvenció estatal per poder-se comprar un cotxe elèctric evidencien que cal afinar els criteris en l’atorgament de molts dels ajuts públics. I Espargaró és un nom que la immensa majoria de les persones poden associar a algú que no li fan falta els 8.000 euros concedits per adquirir el vehicle. Però és que el llistat d’honorífics locals que han obtingut suport del pla Engega és, gairebé, d’escàndol.

Els 8.000 euros que li van ser concedits l’agost del 2017 al pilot de Moto GP en el marc del programa Engega són una vuitena part de la multa que la Justícia espanyola li acaba d’imposar -confirmada per les més altes instàncies judicials, el magistrat Llarena i el Tribunal Suprem- per circular per territori espanyol quan se li havia notificat que se li havien retirat tots els punts del carnet de conduir espanyol que, formalment, ja no tenia perquè en venir a residir al Principat va bescanviar el permís de l’Estat veí per l’andorrà.

Multa justa o no al marge, condemna merescuda o no, els 64.000 euros que haurà de pagar no són molt o són força més, que els 8.000 euros que se li va concedir des del programa Engega. El cotxe que Espargaró conduïa per Granollers quan se’l va enxampar derivant en la resolució judicial recentment dictada és un BMW X6 matriculat al Principat amb una placa personalitzada: ‘POL44’. Segurament, la placa va ser un reclam molt potent pels agents que el van aturar el novembre del 2016. Sia com vulgui, el cotxe en qüestió, a preu de mercat, no val menys que la multa ara imposada.

Però no cal ser molt entès en la matèria per concloure que a Espargaró no li vénen de 8.000 euros per decidir comprar un cotxe elèctric o no. Cert que l’administració pretén fomentar la introducció a la societat dels cotxes alimentats per una energia molt menys contaminant que el carburant. Però també és cert, i Espargaró n’és només un exemple, que cal una rigorosa revisió dels criteris. Els ajuts han de ser per a qui els necessiti. I si fan l’exercici d’acudir al BOPA a revisar l’atorgament d’ajuts en el marc del programa Engega, per exemple, hi trobaran una relació de ‘pobres’ que fa feredat.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending