Una Constitució per omplir la nevera tot mirant les fronteres

El tancament dels establiments excepte els d’alimentació i farmàcies permet oferir la imatge dels carrers que es no es preveia abans de la crisi del coronavirus mentre s’espera què passa amb Espanya

-
-
Omplir la nevera i més però sense aglomeracions incontenibles. Aquesta és una de les imatges que ofereix el Dia de la Constitució. El tancament dels establiments, excepte els d’alimentació i les farmàcies i les benzineres, permet veure una jornada que no es preveia abans de la crisi del coronavirus. Aquest 14 de març, en ser dissabte, hauria hagut d’estar tot obert i ple de visitants. Res més lluny de la realitat. A més, penja sobre el cap del Principat l’espasa de Dàmocles de la possible decisió d’Espanya de tancar les fronteres. El Govern, de fet, estaria treballant a contra-rellotge per buscar fórmules que garanteixin els mínims imprescindibles.

Tal com marquen les mesures dictades per l’executiu aquest divendres, els establiments estan complint amb l’obligació de tancar. Pels eixos comercials, tant alguns turistes que tenien les reserves fetes i no les han cancel·lat com ciutadans que especialment van fer la compra, es veuen circular. Passejar. L’activitat es cenyeix fonamentalment en aprovisionar aliments i altres productes bàsics. D’entrada, en les superfícies comercials -on els treballadors han adoptat algunes mesures de seguretat i higièniques com atendre amb guants de làtex en tots els casos- no hi ha de manera generalitzada problemes d’abastiment. Els centres que tenen productes diferents als de l’alimentació, això sí, han clausurat les àrees que es dediquen a la comercialització d’aquesta altres productes. 

Aquesta darrera circumstància, però, no es dóna arreu. Hi ha comerços, per exemple, que sí que han clausurat els departaments de begudes alcohòliques o tabacs si les dependències són diferents de les d’alimentació. En altres casos, però, no és així. Al Pas, per exemple, tot i una afluència normalment baixa, el nombre de persones que compra alcohols, tabacs o que fa benzina són notables, sense ser remarcables, això sí. L’aturada d’activitat és perceptible i la recomanació de tancar-se a casa tant com sigui possible continua vigent. De moment, és només una recomanació. Però pot anar a més.Aquest migdia, el Govern tornarà a fer balanç de la situació. Inicialment, el SAAS ha informat que ha incrementat una mica els casos de sospita que estan aïllats al domicili. De persones ingressades se’n mantenen sis. No s’han fet públics els resultats de cap analítiques. El grup que havia vingut de Madrid i estava en dos hotels ha marxat tal i com ho tenia previst. Això sí, la persona sospitosa d’haver contret el coronavirus s’ha quedat ingressat a l’hospital en espera dels resultats.

No ha transcendit cap problema d’ordre públic mentre tots els espais públic que no són de primera necessitat també han tancat. Els centres educatius, la majoria dels quals tancats o sota mínims ja des d’aquest divendres, treballen en l’elaboració de materials o recomanacions perquè els infants i els joves, sense ser obligatori, puguin continuar fent activitats pseudo-lectives a casa i, alhora, ajudar a passar les hores de confinament.

El confinament en qüestió caldrà veure fins a quins nivells acabarà arribant en funció de les decisions que obligui adoptar el possible tancament de fronteres espanyoles. Aquest és una de les qüestions que més amoïna hores d’ara, dins d’una preocupació general, l’administració andorrana. Moltes de les gestions que s’estan fent des d’anit a nivell polític, diplomàtic, executiu van en el sentit de tenir garantit el mínim en relació a Espanya i França, i especialment el primer, on Catalunya ha demanat a Madrid el confinament obligat alhora que des del govern central ja es va acordar la decretació de l’Estat d’alarma.

Comentaris (6)

Trending