Un home ingressa a l’UCI per una pneumònia que podria ser causada pel coronavirus i Portugal té un positiu provinent d’Andorra

El Govern tanca un acord amb un laboratori de Barcelona que permetrà agilitzar l’arribada de resultat de les anàlisis i espera tenir un altre amb un centre de Tolosa

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

Fins a 27 persones són, ara mateix, considerades sospitosos d’haver estat infectats pel coronavirus. Són 8 casos més que els d’aquest matí. Entre ells, el que més preocupa és el d’un home de 57 anys que es troba ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) de l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell perquè pateix una pneumònia greu i patia patologies respiratòries prèvies. Al mateix temps, s’ha conegut que a Portugal ha donat positiu per Covid-19 una persona que han identificat com a provinent del Principat.

El ministre de Salut ha actualitzat les dades sanitàries. Per ara, es manté el nombre de casos confirmats: 5, als quals s’ha de sumar el jove que ja va ser diagnosticat, ingressat i donat d’altra la setmana passada. El que sí que ha crescut és el nombre de casos sospitosos, fins a 27. Qui més preocupa és un home de 57 anys, amb patologies respiratòries prèvies, que pateix una pneumònia del qual no s’ha pogut determinar l’origen.

El nombre de contactes en observació s'eleva a dos-cents després de la confirmació aquest matí de quatre positius, que fa que lligats al Principat hi hagi hores d'ara vuit diagnosticats

Per ara, es troba ingressat a l’UCI a l’espera dels resultats. Un altre punt a tenir en compte és que el pacient no havia tingut contacte ni amb cap infectat ni sospitós ni havia viatjat a l’estranger. S’espera que aquest dilluns ja es pugui tenir el resultat de les proves que se li han practicat gràcies a l’acord assolit amb un laboratori de Barcelona. Benazet ha explicat que aquest centre se suma a l’Institut de microbiologia Carlos III, de Madrid, on s’enviaven fins ara les anàlisis. A més, es treballa per tancar també un tercer centre, en aquest cas, de Tolosa.

Pel que fa als contactes, aquí la xifra sí que s’ha disparat. Fins a uns 200. Tots ells es troben en seguiment, però encara no han manifestat símptomes. “Esperem que demà, quan ens arribin nous resultats, poder tenir un altre escenari”, ha explicat el ministre de Salut, que ha apuntat que molts d’ells són alumnes dels dos docents vinculats a la dona de 87 anys que va ser el segon positiu d’Andorra. El titular de Salut ha recordat que, per ara, els contactes de contactes, més enllà d'estar al cas com qualsevol ciutadà del seu propi estat de salut, no han d'estar especialment preocupats.

Les farmàcies despatxaran de forma preeminent aquells medicaments que hagin estat prèviament prescrits per un facultatiu

Benazet també ha explicat que, a partir d’aquest dilluns, els professionals sanitaris –metges però també auxiliars com ara fisioterapeutes- atendran només tot allò que no es pugui ajornar. Pel que fa als facultatius generalistes, també destinaran part del temps al seguiment de possibles casos. També hi ha establiments de l'àmbit sanitari però no mèdics, com ara els fisioterapeutes o els ortopèdics, limitaran la seva activitat a casos urgents o imprescindibles i, per norma general, les farmàcies només serviran medicaments que prèviament hagin estat prescrits mèdicament. 

A banda, s’espera que a mitjans de la setmana es tinguin disponibles els kits d’un sol ús que han d’ajudar en el diagnòstic a l’espera que arribi una màquina PCR que permeti fer aquí les anàlisis. Sobre aquest aparell, es confia a poder tenir-lo abans del previst.

Voluntaris i mesures econòmiques

Per la seva banda, Jover ha explicat que, des del Govern, s’està rebent oferiments per part de persones que volen ser voluntàries per ajudar en les tasques que siguin necessàries davant la crisi. El ministre ho ha agraït i ha explicat que per fer-ho s’ha d’enviar un correu electrònic a joventut_voluntariat@govern.ad.

El portaveu de l’executiu també ha avançat que demà es mantindran dues reunions claus de cara a acabar de tancar les mesures per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus en l’economia. Una, amb els agents econòmics. Una altra, de la junta de presidents del Consell General per compartir les propostes i veure quina és “la millor manera de desenvolupar-les amb la màxima diligència”.

Comentaris (6)

Trending