Un comú decidit i vint llistes a la recerca de comandar els sis restants

Amb la Massana ja adjudicada a CC, Canillo i Sant Julià semblen tenir favorits clar amb DA i Terceravia, però les quatre parròquies restants presenten escenaris molt oberts

-
-

Ha arribat el dia. 27.823 andorrans estan cridats a les urnes aquest diumenge per dirimir qui governarà els set comuns els propers quatre anys. Bé, millor dit, els sis que encara no estan decidits perquè, tal com ja va passar en les eleccions comunals del 2011 i del 2015, hi ha una corporació que ja té consols assignats. En aquest cas, però, no és Canillo sinó la Massana, on només es presenta Ciutadans Compromesos (CC DA Liberals). A la resta de parròquies, n'hi ha dues en les quals hi ha candidatures que parteixen com a favorites clares: Teceravia UL a Sant Julià i Demòcrates a Canillo. I quatre on el pronòstic és relativament incert i on, de fet, els grans partits es juguen, comú a banda, altres intangibles.

Just ara a les 9 obren els col·legis electorals per rebre els primers electors. En xifres rodones, el 20% de l'electorat ja s'ha decidit acudint a la Batllia a dipositar el vot. Ordino és on la participació del vot judicial és més alta mentre que a la Massana el percentatge no va gaire més enllà del 16%, quatre punts per sota de la mitjana. Són xifres, en global, similars a les de fa quatre anys. I més baixes que les de fa uns mesos, a l'abril, durant els comicis generals. També és una variable que aquest desembre es torna a complir, a la Batllia s'hi acudeix més per les eleccions legislatives que per a les comunals.

On tot ja està dat i beneït és a la Massana. Olga Molné i Eva Sansa ja saben que seran cònsols. La seva, la de Ciutadans Compromesos, és l’única llista presentada, candidatura que compta amb el suport de la plataforma ciutadana creada ara ja fa vuit anys i que aplega el suport de Demòcrates i Liberals. És a dir, la versió parroquial del tripartit de Govern, davant la qual no es va poder articular cap alternativa. Així, els únics rivals de CC seran l’abstenció i el vot en blanc, res que pugui fer perdre la cadira a les ja cònsols 'in pectore' però que amoïna molt tant els candidats com el seu entorn. El procés de confecció de la llista no va estar exempt de dificultats i no voldrien veure segons quins volums de blancs, fins i tot de nuls, dins les urnes.

Just a les 9 del matí i fins a les 7 de la tarda estaran oberts els col·legis electorals, per rebre, com a màxim, quatre de cada cinc electors; la resta ja ha votat a la Batllia

A partir d’aquí, tot està encara per jugar-se, malgrat que a Canillo i a Sant Julià el pronòstic, d'entrada, pot semblar més clar que en altres circumscripcions. A la primera parròquia en ordre protocol·lari, Demòcrates parteix com a favorita, amb Francesc Camp i Marc Casal aspirant a succeir Josep Mandicó i David Palmitjavila. Ara bé, tot apunta que la previsible victòria ‘taronja’, de confirmar-se, ni de bon tros no serà tan còmoda com en anteriors cites, ja que l’alternativa d’Objectiu Comú aspira a poder recollir el vot descontent i assolir un resultat no excessivament allunyat dels vencedors. D'aires de canvi durant la campanya n'han bufat, aquest 15-D haurà de mesurar la força d'aquesta onada.

Sant Julià també té pronòstic relativament clar, almenys sobre el paper. Tot fa pensar que el ‘pintadisme’, ara sota el paraigua de Terceravia Unió Laurediana i amb Josep Majoral i Mireia Codina al capdavant, té tots els números de recuperar el seu feu tradicional, després de la sorpresa de fa quatre anys amb Laurèdia en Comú. Llavors va ser necessari un tots contra un per assaltar la corporació, fet que ara no s’ha repetit, amb el Partit Socialdemòcrata, sota la denominació d’Units pel Canvi i amb Joan Travesset de número 1, per un costat, i Desperta Laurèdia, llista que compta amb el suport d'una part de DA i que encapçala Cerni Cairat, per un altre. Una divisió que afavoreix clarament Terceravia. A més, el suport demòcrata que es pressuposava als 'despertadors' no hauria estat tan a l'hora com resa el seu eslògan.

I a partir d’aquí, les incògnites. Quatre parròquies en les quals hi ha partit, almenys pel que es respira en l’ambient. Quatre comuns en què DA, sigui en solitari o amb aliances amb altres forces, busca seguir al poder. És el cas d’Encamp, on Laura Mas i Joan Miquel Rascagneres es presenten com l’opció de rellevar Jordi Torres Arauz i Esther París. Ho fan aliats amb Liberals, sota el clip d’En Comú. I conscients que tot pot anar d’uns pocs vots, amb quatre llistes jugant el duel. O tres, si es vol dir així. Queda clar que Terceravia no té opcions i prou èxit seria si assoleixen presència al consell de comú. El PS, amb David Rios i Enric Riba, i la plataforma de recent creació Agrupament Encampadà (AE), amb Esther Vidal i Joan Masjoan, aspiren a capitalitzar el vot descontent amb la gestió dels darrers vuit anys per propiciar un canvi.

Els últims dies de campanya –i entre altres detalls l’assistència a les respectives reunions de poble- fan pensar que AE té més opcions que no pas els socialdemòcrates i això podria permetre’ls capitalitzar el vot útil d’aquells que, en el fons, el que no volen la continuïtat dels ‘taronja’. Les obres de les avingudes són una de les qüestions que es posa a examen aquest diumenge. Fins al punt que a Encamp hi ha qui veu en aquest fet i el no haver finalitzat els treballs quan s'havia dit un element que pot fer perdre el comú als actuals mandataris. Que condicionarà, com tantes altres coses, de ben segur. Ara, caldrà veure fins on.

Aquest concepte, el de vot útil, també s’ha escoltat molt per Ordino els darrers dies. Amb quatre llistes presentant-se –tot i que de nou Terceravia amb poques opcions-, la sensació és d’igualtat entre En Comú (la suma d’ACO DA, Liberals i Progressistes-SDP amb Josep Àngel Mortés, actual cònsol, i Eva Choy) i MovemOrdino, la marca que agrupa PS amb independents de la parròquia, com ara la seva cap de llista Sandra Tudó. I qui pot tenir la clau d’aquest duel és Enric Dolsa i X’Ordino. Un bon resultat de qui fou cònsol entre 1999 i 2007 podria desgastar Mortés i obrir les portes del consolat als socialdemòcrates. Sembla d'entrada complicat que Dolsa pugui 'canibalitzar' tant vot del centre-dreta 'mortesià' com per poder protagonitzar un sorpasso comunal.

Poder parroqual a banda, els partits nacionals també es juguen coses: la salut del pacte de Govern, el lideratge de Xavier Espot o refermar a nivell comunal el creixement del PS a les generals

A Andorra la Vella, el duel està servit entre el ‘marsolisme’, agrupat sota En Comú, i el PS. L’actual cònsol s’ha aliat amb Liberals i SDP per enfrontar-se a uns socialdemòcrates que aspiren a recuperar el que, juntament amb Encamp, va ser el seu feu tradicional. Fonts de les dues llistes asseguren sentir-se favorits però hi ha molts aspectes que poden influir en el resultat. Entre ells: ¿quin pot ser el suport –més teòricament conservador- que pot obtenir l’altra candidatura en joc, Terceravia, amb Emi Matarrodona al capdavant? ¿Acceptarà tot l’electorat que fins ara havia donat suport a SDP el pacte amb DA? ¿Dolors Carmona pot realment atreure el votant descontent d’aquesta formació? ¿Què faran els liberals menys afins a l’acord amb Marsol? ¿Ha estat l'energia de la cònsol percebuda com una transformació real o sols uns quants canvis de cara a la galeria? Moltes incògnites de les quals depèn el comú de la capital.

I una altra gran batalla s’espera a Escaldes. Demòcrates, en solitari i amb Miquel Aleix al capdavant, mesura forces amb un PS que ha posat sobre la taula la millor carta de la qual disposava: Rosa Gili, triomfadora a la territorial de l’abril. Del resultat pot dependre no només qui governa la parròquia els propers quatre anys sinó la unitat interna a DA i saber també si la capacitat d’influència en el futur de Toni Martí, que va forçar la llista sense liberals es manté intacta o ja ha iniciat un declivi sense retorn, que alguns demòcrates no refusarien poder veure. Justament, els blaus van acabar aliant-se amb Progressistes-SDP per crear una Unió x Escaldes-Engordany que ja veuria com a un bon resultat poder entrar al ple del consell. La quarta llista, novament, la de Terceravia, amb Jordi Rúbia de número 1 i amb la mateixa aspiració de poder aconseguir representació a casa comuna.

Més enllà dels sis comuns encara en joc, les comunals d’aquest diumenge també posen a prova els principals partits nacionals. Demòcrates i Liberals comprovaran la salut del seu pacte de Govern i fins a quin punt els seus electors els castiguen per aquest acord. O potser no. Dins de la formació ‘taronja’, a més, hi ha en joc la solidesa del lideratge de Xavier Espot. I en el cas dels blaus, amb l’atenció centrada a Escaldes, saber quin és el seu potencial en solitari. Per la seva banda, el PS necessita refermar el creixement a les generals també a nivell parroquial i, sobretot, tornar a manar en algun comú. Per últim, Terceravia sap que a Sant Julià, tret de gran sorpresa, recuperà el poder, però coneixerà també quin és el seu suport de la Margineda cap amunt. La solució es començarà a dilucidar a partir de les 7 de la tarda, quan tanquin els col·legis. Força abans de la mitjanit tot el bacallà s'hauria d'haver tallat.

Etiquetes

Comentaris

Trending