Turisme treu pit d’una xifra rècord de pernoctacions aquest 2022

Entre desembre i setembre, i en gran part amb els bons resultats de l’estiu, la dada supera ja els 9 milions i es confia que sumant els números d’octubre i novembre es podrà fregar la barrera dels 10

Torres i Budzaku durant una presentació d'Andorra Turisme.
Torres i Budzaku durant una presentació d'Andorra Turisme. GABRIEL PÉREZ

“Molt satisfactòria”. Així ha definit el ministre Jordi Torres la passada temporada d’estiu, un cop analitzades les dades fetes públiques aquest dijous pel mateix Govern i per Andorra Turisme. Entre juny i setembre, s’ha explicat, es van registrar un total de 3,6 milions de pernoctacions, una dada que representa un increment del 31% en comparació al 2019, l’any previ a l’esclat de la pandèmia del coronavirus. De fet, entre desembre i setembre, es registren ja més de nou milions, fet que permet confiar a fregar la barrera dels 10 en un any.

La valoració que s’ha fet tant des de l’executiu com des de la societat pública és positiva. La millora de les dades és considerable. I això tant si la comparativa es fa amb l’estiu del 2021 com si es remunta a tres anys enrere, el 2019. Una dada que es considera especialment significativa és el de les pernoctacions. És a dir, les nits passades pels turistes a qualsevol tipus d’allotjament.

Pel que fa als turistes -els visitants que dormen almenys una nit al país-, entre desembre i setembre es comptabilitzen més de tres milions; Torres Falcó remarca que són el públic que interessa perquè fan més despesa

A l’estiu, en quatre mesos, es va assolir fins a 3,6 milions de pernoctacions. La dada suposa un fort increment en comparació a anys anteriors. A més, Torres ha destacat que si s’agafa la dada entre desembre i setembre -amb tota la temporada d’hivern i la d’estiu, se superen els 9 milions. És, ha volgut destacar, la dada més elevada des del 2007. I ha recordat que amb les que s’esperen per octubre i novembre es podria quedar molt a prop o, fins i tot, superar la barrera dels 10 milions en un any complet.

Pel que fa als turistes, entre l’1 de desembre del 2021 i el passat 30 de setembre, Andorra n’ha rebut més de tres milions, el que suposa un increment del 133% en comparació al mateix període anterior (desembre 2020-setembre 2021) i, el que és més important, un 12% superior a la dada del 2019, previ a l’esclat de la crisi del coronavirus.

A aquestes xifres hi contribueix decididament una temporada d’estiu molt bona. Andorra Turisme comptabilitza un total de 3,6 milions de pernoctacions entre juny i setembre, amb 1,36 milions de turistes -aquells visitants que com a mínim dormen una nit al Principat-. La dada suposa un 39% més que el 2021.

El ministre ha posat en relleu que, pel que fa a l’estiu, “les xifres ens satisfan molt” i ha destacat “la implicació tant del sector públic com del privat”. A la vegada, ha posat en relleu que “cal continuar fent esforços” i que “les dades demostren la resiliència del nostre sector”. Un aspecte que ha volgut destacar és el fet que l’estada mitjana dels turistes ha millorat, fet que especialment interessant. “Ens interessa aquest visitant perquè fa més despesa”, ha indicat.

L’ANDORRA TASTE HA ARRIBAT PER QUEDAR-SE

Torres també ha defensat el pes que esdeveniments com el Cirque du Soleil o l’Andorra Taste han tingut en les xifres. Tots dos, de fet, repetiran l’any vinent. Pel que fa a les jornades gastronòmiques, el director d’Andorra Turisme, Betim Budzaku ha fet un balanç molt positiu tant quantitativament com qualitativament.

“Volíem fer un concepte nou, però mundial i que estigués registrat dins d’Andorra. Per això vam agafar cuina d’alta muntanya, que és molt nostra”, ha recordat. Pel que fa a les xifres, ha recordat ‘’que el congrés va aplegar 284 participants presencials, més prop de 700 que el van seguir de forma telemàtica. Les jornades populars al Prat del Roure van repartir prop de 14.000 tapes i més de 8.000 begudes. L’únic punt negatiu va ser el fet que la majoria de públic, un 80%, va ser del país. Per això, Budzaku entén que, de cara al futur, caldrà “més suport dels hotels per dirigir aquestes persones”. Les enquestes realitzades entre els participants li donen a l’esdeveniment una nota mitjana de 8,7.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending