Proves de coronavirus a 100 empleats de sectors turístics al cap d'una setmana d'obrir fronteres

No es posaran limitacions als visitants, més enllà de les obligacions sanitàries com l’ús de mascareta, però es vol poder detectar de seguida si la seva arribada està provocant contagis

Un grup de turistes passegen pel centre d'Andorra la Vella.
Un grup de turistes passegen pel centre d'Andorra la Vella. ARXIU

El Govern té clar que ha d’obrir l’aixeta de l’arribada de turistes, però ho vol fer amb peus de plom. La idea és anar controlant al màxim que no hi ha contagis, especialment entre els col·lectius amb més contacte amb els visitants. Per això, la intenció és realitzar, entre una setmana i deu dies de l’obertura, una campanya de tests entre els treballadors per comprovar si algú s’ha infectat i, a partir del resultat, decidir possibles accions.

A mesura que s’acosta la primera setmana de juny, data marcada per a una reactivació gairebé total, es van treballant els protocols que s’hauran de seguir a cada negoci així com el pla per controlar el risc de possibles rebrots. A ningú se li escapen dues certeses. La primera, que l’economia necessita imperiosament obrir-se al turisme per començar a rutllar. La segona, que amb l’arribada de visitants, encara que inicialment siguin de zones properes d’Espanya i França, el risc d’infecció pot créixer.

La idea, ara per ara, és no establir limitacions a l’entrada d’estrangers, més enllà de les obligacions sanitàries -com l’ús de mascaretes o el seguiment de les recomanacions que hagi d’adoptar a cada establiment-. I, per això, cal tenir controlada l’evolució de la situació. I amb aquesta intenció es prepara un protocol que, segons ha sabut Altaveu, implicaria que al cap d’entre set i deu dies que s’hagin aixecat les barreres a les fronteres, s’impulsarà la realització de proves entre treballadors que hagin tingut més contacte amb els turistes. En concret, es farien uns 100 tests. La xifra és perfetament assumible amb els recursos actuals del SAAS, incloses les màquines TMA cedides per la multinacional Grífols.

A partir del resultat del mostreig, es prendrien decisions si es considera que hi ha risc d'un rebrot a causa de l'arribada de visitants

Aquest mostreig permetria comprovar si l’arribada de visitants ha comportat que aquests empleats hagin pogut contagiar-se amb el coronavirus. Si és així, quants. I, a partir d’aquesta informació, decidir si cal prendre alguna mesura o es pot mantenir l’activitat. Es confia, però, que si les empreses adopten i segueixen fil per randa les recomanacions que s’estan acabant d’ultimar a cada sector, es podrà reduir al màxim el risc i, per tant, garantir un país segur enfront del coronavirus.

Paral·lelament, Andorra Turisme ja treballa en la campanya turística que intentarà atreure aquests visitants de cara a l’estiu. La previsió és poder-la llançar als mercats de proximitat durant la segona quinzena de juny, dates per les quals es confia que el turisme tant a França com a Espanya torni a tenir via lliure. La voluntat és, justament, apostar per destacar que el Principat és un destí segur sanitàriament parlant.

Les fonts consultades per Altaveu apunten que s’està ultimant els detalls de la proposta comunicativa. El calendari posat sobre la taula encercla en vermell les dues darreres setmanes de juny. És llavors quan es preveu que la situació als dos països veïns, i especialment a les regions més properes, estigui prou controlada per a fer factible els desplaçaments.

Pedro Sánchez ha anunciat l'obertura d'Espanya al turisme internacional l'1 de juliol i Andorra espera que s'accepti considerar-la "destí nacional', fet que permetria ja abans l'arribada de visitants

De fet, la previsió no sembla pas desencertada pel que s’ha anunciat des de França i pel que aquest mateix dissabte ha fet públic el mateix president espanyol, Pedro Sánchez. El mandatari ha indicat la voluntat d’obrir fronteres al turisme internacional, sempre des de destins que siguin considerats segurs, a partir de l’1 de juliol. A la vegada, ja els dies previs, si l’evolució de la pandèmia continua sent positiva, bona part del territori hauria completat les fases del desconfinament i, per tant, seria factible moure’s per fer turisme entre províncies.

Un detall clau per Andorra serà veure quina resposta dona el govern de Madrid a la petició que el Principat sigui considerat un destí “nacional”. La demanda es va fer des del mateix executiu de Xavier Espot i ha comptat amb el suport de l’ambaixada que encapçala Àngel Ros. Encara no hi ha resposta però, si fos positiva, l’arribada de visitants des del sud i des del nord podria ja ser una realitat a finals de juny.

I per fer-la possible s’apostarà fort per una campanya de proximitat. Andorra Turisme està ultimant els detalls però l’eix central fa temps que es té clar: donar el missatge que el Principat és un país segur, on s’han fet bé les coses i, per tant, un espai sense virus o, com a mínim, amb la situació molt controlada.

Al mateix temps, fonts del sector comercial també han remarcat que hi ha una altra pota important: la del consum intern. Entenen necessària impulsar, si bé en aquest cas des del Govern, campanyes promocionals que posin en relleu la necessitat que els ciutadans comprin també als comerços del país per reactivar l’economia.

Comentaris (5)

Trending