El juliol deixa un regust agredolç als hotelers, tot i equiparar l’ocupació a nivells de prepandèmia

La mitjana, segons la Unió Hotelera, ha quedat en 63,62% i per l'agost esperen que aquesta augmenti i se situï entre el 75 i el 80%

Rètol d'un hotel del país.
Rètol d'un hotel del país.

Regust agredolç de l'hoteleria pel que fa a l'ocupació mitjana del 63,62%. Contents per recuperar nivells d'abans de la pandèmia, però amb la sensació que les xifres haguessin hagut de ser millors "per les ganes de sortir" de la gent. L'agost l'encaren amb "optimisme" i esperen també recuperar la mitjana dels últims cinc anys que està entre el 75 i el 80%.

Satisfets sí, però amb la sensació que s'esperava més. Així ha valorat el president de la Unió Hotelera (UHA), Jordi París, el 63,62% de mitjana d'ocupació del mes de juliol. D'una banda, bon sabor de boca perquè s'ha recuperat nivells d'abans de la pandèmia -cal recordar que el 2021 va ser del 52%; d'altra banda, la sensació entre els establiments hotelers "és que s'esperava més, vistes les ganes que tenia la gent de sortir". Una sensació que ha estat més present entre els hotels de quatre i cinc estrelles.

A aquesta xifra s'arriba després que la darrera setmana, entre el 25 i el 31 de juliol, s'hagi arribat a un 66,10% d'ocupació. La dada és la segona pitjor del mes, després de la registrada entre el 4 i el 10, quan tot just es va arribar al 54%.

Les reserves d'última hora que van agafar protagonisme, s'han convertit ara en un nou hàbit en el qual el sector ha de saber adaptar-se

Una mateixa dinàmica que els apartaments turístics. En aquest cas, com ha especificat el President de l'Associació d'Empreses d'Allotjaments Turístics, Àlex Ruiz, han davallat pel que fa a l'ocupació, tot i que també s'han situat a nivell d'abans de la Covid. "L'any passat, a diferència d'enguany, no hi havia les destinacions internacionals", ha indicat Ruiz com a motius d'aquesta disminució. Una sensació que contrasta amb l'alegria de tornar en xifres del 2019.

De cara a l’agost, que tot just acaba de començar, el sector és “optimista”. De fet, París vol creure que també s’arribarà a dades d’abans de la pandèmia i que situen l’ocupació entre “el 75 i el 80%”. “És la més habitual en els últims cinc anys”, ha assegurat. Tot i això, també ha mostrat la seva preocupació per veure com evolució la tendència ‘negativa’ de l’ocupació i que ha perdut “4 punts a la tercera setmana de juliol i 2 la quarta”. “Personalment, crec que no arribarem, però estarem al voltant d’aquesta xifra”, ha conclòs.

Unes previsions, però, que per l'UHA són complicades de preveure i és que si la Covid va portar la tendència de reserves d'última hora, ara, en la postpandèmia, sembla que s'està confirmant que ja és un hàbit. "Veiem que el mercat està mogut. S'ha canviat els hàbits i les reserves d'última hora agafen més intensitat i protagonisme". Ara només esperen que el temps certifiquin o no les sensacions i previsions del sector hoteler.

Comentaris (1)

Trending