Govern avalua amb les estacions què fer aquest hivern esperant el posicionament d’Espanya

Espot afirma que l’executiu no té cap demanda formal de França però que la seva “voluntat” de posposar la posada en marxa de l’esquí “és legítima i raonada” i al Principat “totes les possibilitats estan sobre la taula”

El president d'Ski Andorra, Francesc Camp, al centre de la imatge en sortir de Govern darrere de David Hidalgo i seguit per Olga Molné i Josep Marticella.
El president d'Ski Andorra, Francesc Camp, al centre de la imatge en sortir de Govern darrere de David Hidalgo i seguit per Olga Molné i Josep Marticella. Gabriel Pérez

“Totes les possibilitats estan sobre la taula.” El cap de Govern, Xavier Espot, ha mantingut aquesta tarda una trobada amb diversos dirigents, polítics i executius, de totes les estacions d’esquí del país per avaluar la posada en marxa de la temporada una vegada França ha reiterat que mantindrà tancades les estacions com a tal fins al gener. El mandatari ha deixat clar que, per ara, des del país del nord no s’ha fet cap demanda oficial a Andorra i alhora ha afirmat que cal també veure quina és la posició d’Espanya.

Espot ha comparegut davant els mitjans després que finalitzés una reunió en la qual hi han pres part, entre altres, el cònsol de Canillo i president d’Ski Andorra, Francesc Camp; els també cònsols majors de la Massana (Olga Molné), Encamp (Laura Mas) i Sant Julià (Josep Majoral); el conseller delegat de Saetde i home fort de Grandvalira, Joan Viladomat; i els executius d’Ensisa, David Hidalgo; de Vallnord Pal-Arinsal, Josep Marticella; i de Naturlandia, Xabier Ajona. No hi ha, segons ha afirmat el cap de Govern, cap decisió presa.

Actuació per obrir una nova pista a Grau Roig, a la zona de la Llosada.

Relacionat

Temporada d’esquí en l’aire

La trobada responia a la necessitat de tenir “una interlocució directa” amb el sector de la neu vistes les decisions que s’estan prenent als països de l’entorn europeu pel que fa a la posada en marxa dels dominis esquiables i, de fet, la crida d’alguns d’aquest -França i Alemanya entre ells- perquè altres Estats segueixin aquest camí. “No tenim cap demanda formal”, ha afirmat Espot en referència al govern gal, tot i que ha apuntat que “no som immunes a les declaracions que hi ha hagut” i que evidencien que “hi ha una voluntat legítima i raonada de posposar l’obertura de les estacions per motius epidemiològics i sanitaris”.

Segons el cap de Govern, a la trobada s’han posat sobre la taula diferents opcions i ara es vol “analitzar els pros i els contres” i prendre una decisió “el més consesuada possible amb el sector”

La trobada ha servit, segons ha explicat, per analitzar possibles escenaris al Principat, tot tenint en compte la importància que la neu té pel país. “Hi ha llocs de treball en joc i molts interessos econòmics”, ha recordat el cap de Govern. Per això, s’ha volgut “analitzar què ha passat i especular sobre què podria decidir Espanya”, un punt que podria acabar sent essencial en el que acabi fent-se a Andorra. Això, ha remarcat Espot, es vol “consensuar el màxim possible” amb el sector.

En la reunió s’haurien posat sobre la taula diferents opcions. I, entre elles, la d’imitar França o Alemanya i posposar fins al gener l’obertura de les estacions, amb el que això pot suposar per a l’economia andorrana. “Des de sempre hem dit que totes les possibilitats estan sobre la taula”, ha indicat un Espot que ha recordat que en la decisió influiran aspectes com “la situació epidemiològica” o “la lleialtat institucional”, en una clara referència al govern gal.

Ara, ha apuntat, “hem de verificar quina és la millor opció pels interessos del nostre país”. Toca, doncs, “posar a la balança els pros i els contres” i “fer una composició clara de tots els imputs”, tant interns com externs. Sobre la possibilitat, en cas que la decisió sigui la de posposar l’obertura, d’impulsar ajudes al sector, Espot ha assegurat que, per ara, no s’ha parlat d’aquesta possibilitat. “No hem anat tan lluny; hem parlat del context internacional, de la realitat del país i hem posat a la taula opcions. Ara tota valorar-les i, potser, la que es pren no justifica cap tipus d’ajut”, ha comentat el màxim responsable de l’executiu.

Reunió amb Catalunya

Espot també s’ha referit a la reunió mantinguda aquest matí pels ministres Joan Martínez Benazet i Josep Maria Rossell amb els seus homòlegs catalans (Alba Vergés i Miquel Sàmper) juntament amb l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega. El cap de Govern ha assegurat que hi ha “bona predisposició i bona entesa” entre els dos governs però que no hi ha cap decisió presa, com ja havia avançat Sàmper, en relació amb la petició d’equiparar Andorra amb l’Alt Urgell i poder avançar en la desescalada, el que potser podria possibilitar una major mobilitat interestatal a partir del 7 de desembre.

“Confiem que els propers dies tindrem una resposta, tindrem un retorn”, ha dit Espot tot indicant que Martínez Benazet té un contacte assidu amb Vergés i que es comparteixen sinergies. El mandatari executiu ha explicat que hi ha aspectes tècnics que s’han de valorar i després la presa de decisions s’haurà d’elevar als òrgans que escaigui, però “no s’ha entrat en detalls concrets” del tipus de saber què es pot fer des d’un cantó i l’altre de la frontera. “No podem anar els uns per un costat i els altres, per l’altre”, ha dit Espot, tot deixant clar que “cada territori te la seva idiosincràsia” però és cert que hi ha d’haver una harmonització, sense que això pressuposi ni que la resposta de Catalunya sigui positiva ni negativa.

Comentaris (4)

Trending