“El turisme ens permet fer les polítiques socials i mediambientals que la societat reclama”

El cap de Govern ha defensat el model que es persegueix per atreure un visitant amb més poder adquisitiu i de crear atraccions que siguin respectuoses amb la natura

El cap de Govern, Xavier Espot.
El cap de Govern, Xavier Espot.

Un dels convidats d’honor a la inauguració -oficial- del pont tibetà de Canillo ha estat el cap de Govern, Xavier Espot. L’ocasió ha servit perquè pugui defensar el model turístic que s’està treballant des de l’Executiu, que busca visitants amb més poder adquisitiu, així com crear atraccions que puguin ser respectuoses amb la natura. En aquest sentit, Espot ha remarcat que és aquest sector qui permet poder fer polítiques socials i mediambientals, tal com reclama la ciutadania.

“Les iniciatives que necessitem han d’anar, d’una banda, cap a un visitant amb més poder adquisitiu que aporti més valor afegit, i que vagi en detriment de la massificació”, ha remarcat Espot. D’aquesta manera, el cap de Govern ha aprofitat la inauguració del pont tibetà de Canillo, una atracció que ha assegurat que segueix la línia de la desestacionalització. Aquests són dos dels factors que Espot ha considerat completament necessaris per mantenir un sector que és el principal al país, “el que ens permet fer les polítiques socials i mediambientals que ens reclamen els ciutadans, sense el turisme, no podríem”.

 Espot ha volgut remarcar que “tenir el 40% del PIB encarat al turisme ja és de per si una vulnerabilitat, si a sobre es concentra molt particularment en una determinada època de l’any, això ens fa doblement vulnerables”. Per tant, la proposta i el patró que s’està tractant de crear, assegura, és apostar per “infraestructures que permetin anar cap a un turisme menys massificat i menys desestacionalitzat, particularment a l’estiu”.

“Com més experiències enriquidores oferim, més turistes ens visitaran, i amb més poder adquisitiu”

Però, per poder-ho aconseguir, el cap de Govern ha assenyalat que no tot val. No s’ha de malmetre el medi ni l’entorn per tal d’aconseguir aquest atractiu que tant es busca. “Un dels nostres punts forts, no només per la gent que vivim aquí, és tenir uns paratges naturals ben conservats”, ha remarcat Espot. Per tant, ha assenyalat que diversificar l’oferta turística no ha de passar per posar en perill la natura ni els paisatges del país. “Com més experiències enriquidores oferim, més turistes ens visitaran, i amb més poder adquisitiu”, ha insistit.

Seguint aquesta línia, Espot ha mantingut que cal diferenciar-se, visualitzar el que es fa als països de l’entorn i fer una reflexió “més general”. “A ningú se li escapa que bona part dels ingressos que té l’Estat vénen del turisme i són insubstituïbles per altres que vinguin dels residents o dels nacionals, no volem apujar enormement la carrega fiscal que han de suportar”, ha explicat el cap de Govern. Ha admès, però, que hi ha certes coses que no s’han fet bé i que s’han de replantejar, però que és indispensable no “caure en la temptació de dir que Andorra, és pels andorrans, i renunciar a tot el que ens aporta el turisme”.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending