El Congrés de Neu i Muntanya s'inicia amb la voluntat reactivar el sector i ser més sostenible

El turisme del benestar s'incorporarà com a temàtica en la pròxima edició per obrir noves portes

Un moment de la inauguració
Un moment de la inauguració

L'11è Congrés de Neu i Muntanya ha donat el tret de sortida mostrant el seu convenciment que si s'aconsegueix ser més sostenibles el futur del sector està garantit. Tot i això, han reiterat la necessitat que aquestes zones desestacionalitzin el seu turisme per fer-ho més rendible durant els 365 dies de l'any. Una oferta al llarg de 12 mesos que a Andorra, en part, passa per la recaptació de la taxa turística i que Torres ha insistit que entrà en vigor l'1 de juliol.

Sota el títol Una mirada cap al futur, l’onzena edició del Congrés de Neu i Muntanya s’ha iniciat aquest matí, i s’allargarà fins dijous a la tarda, amb els objectius concisos: sostenibilitat, reactivar el sector després de la Covid-19 i fer front al canvi climàtic. De fet, des de l’acte inaugural s’ha volgut deixar clar que el sector de la neu té futur les pròximes dècades, també després del 2050 si s’aconsegueix la neutralitat carboni.la ne

Precisament, el secretari general de l’OMT, Zurab Pololikashvili, ha posat Andorra com a exemple de destí turístic d’èxit i que ha aconseguit passar de ser només d’hivern a oferir atractius turístics els 12 mesos. Tot i això, el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, és conscient que encara hi ha reptes per assolir: “L’element més important és la sostenibilitat i el canvi climàtic, que ha de ser un company de viatge i per tant ens hem de saber adaptar perquè ens afecti menys, sense oblidar-nos de la formació”. Per dur-ho a terme es necessita, com ha recalcat Torres, “un treball transversal” dels diferents agents.

Per la seva part, el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, ha volgut posar diferents exemples de com la parròquia està desestacionalitzant el turisme, així com estan potenciant la seva sostenibilitat. Entre aquests ha nomenat el Roc de Quer que ha recordat que passarà a ser de pagament per evitar aglomeracions o el pont tibetà que ha de permetre donar un nou atractiu a la zona.

Paral·lelament a les activitats al llarg de l’any, com el Mountain Music Festival o el Cirque du Soleil, des del ministeri és treballar per fer atractiu el Principat a nous mercats, com el d’Orient Mitjà. En aquest sentit, Torres s’ha referit que s’està treballant perquè “vinguin touroperadors d’allà perquè coneguin els nostres productes”. De fet, aquest segment es va començar a cultivar a partir de l'exposició internacional de Dubai, ja que han vist que “l’estiu és molt calorós, intenten sortir del país aquests mesos i aprofiten per fer vacances” amb una bona acceptació de viatjar a Europa.

Pololikashvili també ha volgut avançar novetats per la següent edició d’aquest congrés. Se seguirà tractant neu i muntanya, però s’hi afegirà el de benestar, que des de l’OMT també considera el Principat com un  referent.

 

TAXA VERDA

Torres també ha insistit que la taxa turística entrarà en vigor el pròxim 1 de juliol. Així de contundent s’ha mostrat després que membres dels grups de la majoria no trobessin malament ajornar-la fins després de l’estiu.  De fet, el ministre s’ha referit al fet que, tot i que la iniciativa es troba en període d'esmenes, ja s'ha parlat amb els grups de la majoria perquè es mantingui la data. En aquest sentit, també ha recordat que inicialment estava previst que entrés en vigor a la primavera i ja s’ha endarrerit fins a l'estiu, després que el sector hoteler mostrés la seva disconformitat.

Precisament aquesta taxa, ha de permetre continuar amb el desestacionalitzament el turisme al país i és que, segons les previsions de l’Executiu, permetria recaptar uns 12 milions d’euros anuals.

Comentaris

Trending