Andorra Turisme posa el fre a les excel·lents previsions hivernals inicials pel repunt de la Covid

La campanya de promoció del Principat com a destinació turística, amb un pressupost de 3.890.000 euros, s’inicia avui i s’allarga fins al 30 de març a Espanya i França i pretén arribar a un total de catorze països europeus

https://youtu.be/ldLV8yM0Ik8

Andorra Turisme posa en marxa aquest dijous la campanya de promoció del Principat com a destinació turística, que ha de permetre, segons el ministre del ram, Jordi Torres, rebre “una forta afluència (de visitants) amb el permís de la Covid”. Tot i això, i com ha deixat clar el director-gerent de l’agència pública de promoció turística, Betim Budzaku, els darrers dies “hem hagut de posar una mica de fre” a les excel·lents previsions inicials per a la temporada d’hivern arran del rellançament de la pandèmia.

La campanya s’ha presentat als operadors turístics del país aquest dijous. Vistos els resultats de l’estiu, i si la pandèmia no fa la guitza, s’espera tenir una bona temporada d’hivern. Però es torna a mirar molt molt el coronavirus i les expectatives van francament a la baixa. La campanya, amb un pressupost de 3.890.000 euros, s’ha preparat “amb molta il·lusió però també amb molt de respecte”, segons Torres. En el cas d’Espanya i França la promoció s’allarga fins al 30 de març.

“Volem tornar a una certa normalitat”, ha explicat Betim Budzaku, que ha reconegut, però, que pensar en les xifres aconseguides la temporada 2019-2020 abans que la pandèmia n’estronqués el final “és avui exagerat. Fa dues setmanes era l’objectiu”

Gràcies a les aliances amb els operadors turístics internacionals, la idea és fer arribar la promoció a catorze països de tot Europa. Andorra Turisme preveu que la posada en marxa de vols a Madrid contribueixi també a millorar les xifres turístiques. I especialment a atraure turistes de la capital espanyola, que són un públic objectiu molt interessant, especialment per a Grandvalira.

Durant l’acte, Budzaku ha explicat tot un seguit de dades tècniques tot remarcant com de car és el màrqueting. Alhora, però, ha remarcat també que igual que és car, també és fàcil de mesurar. I si no té els resultats esperats o hi ha incidències com va ser la pandèmia l’any passat, no s’acaba abonant allò previst. En aquest sentit, el director de l’agència turística ha recordat que per l’any passat hi havia una inversió publicitària prevista de tres milions d’euros i sols es van gastar 20.000 euros perquè “es va cancel·lar tot”.

El ministre i el màxim responsable tècnic d’Andorra Turisme han coincidit en afirmar que es pretén recuperar la màxima normalitat possible a nivell turístic. Certament, hi ha “una previsió de xifres astronòmiques” quant al creixement de visitants respecte de l’hivern passat, que el país va estar pràcticament tancat, no pas per voluntat pròpia, com ha remarcat l’executiu turístic. Budzaku ha afirmat que “no m’imagino un tancament com l’any passat” aquest hivern. I ha recordat que “fa unes setmanes hi havia una situació d’eufòria controlada” que malauradament ha canviat en pocs dies.

“Volem tornar a una certa normalitat”, ha explicat el director-gerent d’Andorra Turisme, que ha admès, però, que pensar en les xifres aconseguides la temporada 2019-2020 abans que la pandèmia n’estronqués el final “és avui exagerat. Fa dues setmanes era l’objectiu”, ha reconegut Budzaku, que ha explicat que el repunt de la pandèmia fa ara impossible assolir aquells volums de turistes i excursionistes, que havien anat incrementant-se des del 2012.

MESURES

Tant el ministre com el responsable d’Andorra Turisme han defensat sense embuts les mesures adoptades tipus obligatorietat del passaport sanitari. Budzaku ha afirmat que “crec que és positiu” perquè “hem de tenir les tendències que s’han marcat” en la resta de l’entorn europeu. Ja compta Andorra Turisme no tenir client rus, però és que ara la situació és la que és i s’han de dictar mesures “entenedores”. En aquest marc, les adoptades aquest dimecres són “molt positives, gairebé excel·lents”.

torres falco
Jordi Torres durant la seva intervenció. Toni Solanelles

El ministre de Turisme i Telecomunicacions també ha remarcat la importància de l’elevada taxa de vacunació que hi ha tant al Principat com als països veïns. Jordi Torres ha explicat que es faran píndoles informatives i “pedagogia” a través dels operadors turístiques de les mesures adoptades. El titular de Turisme també ha explicat, en relació amb aspectes de la mobilitat, que es mantenen els contactes diplomàtics corresponents i “un diàleg molt fluid” amb els homòlegs dels estats veïns i “coneixen com treballem a Andorra”.“Hi ha una cordialitat, una bona entesa” amb els països i regions properes i “no hauria d’empitjorar la situació”.Balanç satisfactori de l’estiu, i excepcional de l’octubre

Malgrat encara notar els efectes de la pandèmia, l’estiu del 2021 va tancar amb unes xifres satisfactòries superant els 980.000 turistes, xifra que suposa un 26% més de turistes respecte l’estiu del 2020. El volum de pernoctacions ha registrat un increment del 29% entre els mesos de juny i setembre tot passant de 2,1 a 2,7 milions i amb un increment de la pernoctació mitjana de 2,64 a 2,70 nits. L’arribada a Andorra del Tour de França ha estat una important manera de promoure la destinació, amb una etapa que es va retransmetre a 190 països i que va rebre una audiència mitjana de 5,2 milions de telespectadors, amb un pic de més de 7 milions de telespectadors. També que l’Andorra Mountain Music que va tenir lloc del 26 de juny al 31 de juliol acollint alguns dels DJ´s amb més renom internacional  va assolir una ocupació del 83,5 d’espectadors i el 86,2% va declarar que assistir als concerts era el principal motiu de visita al país. Més a prop, el mes d’octubre, ha estat “excepcional”, segons el balanç de Budzaku, que ha destacat el bon comportament d’aquest mes gràcies a l’Andorra Shopping Festival. 

Comentaris (9)

Trending