El Superior absol una dona condemnada inicialment per colpejar un policia amb un patinet

La sentència confirma que el maltractament envers l’agent d’ordre es va produir efectivament, però en absència de dades sobre com era l’aparell, entén que s’ha de considerar de caràcter lleu i, per tant, ja hauria prescrit

Cotxes policials avant la Seu de la Justícia.
Cotxes policials avant la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

El Tribunal Superior ha absolt una dona que, inicialment, havia estat condemnada per la presumpta agressió que hauria comès sobre un policia. En concret, l’hauria colpejat amb el patinet del seu fill. La resolució de segona instància, però, no nega que es produís l’acció, però la considera un maltractament corporal lleu i no pas greu. Per tant, en passar a ser l’actuació una contravenció penal i no un delicte menor, els fets estarien prescits, fet pel qual revoca la sentència inicial de Corts.

Tot va succeir l’abril del 2017. La processada va perdre de vista el seu fill, que jugava amb el patinet eix de tot el cas. El nen, de quinze anys, va ser localitzat posteriorment a un bar de Sant Julià, per dos agents de policia. Van quedar amb la mare a una benzinera d’Andorra la Vella i, un cop allà, i segons recull la sentència del Tribunal de Corts, allà va mostrar “una actitud hostil i xulesca envers els agents”, que estaven esperant ordres per saber a qui s’havia d’entregar el menor. Durant aquest temps, l’acusada “es va enfadar i va llençar de manera voluntària i amb força” l’aparell contra un dels policies.

En primera instància, la dona havia de complir tres mesos d’arrest nocturn condicional i pagar una multa de 500 euros que, ara, s’estalviarà gràcies a la resolució del Superior

Inicialment, es va considerar que havia comès un delicte menor de maltractament corporal greu. Per això, se la va condemnar a tres mesos d’arrest nocturn condicional i una multa de 500 euros. La dona va decidir recórrer la sentència davant el Superior. En la vista oral, en tot moment va assegurar que la seva intenció mai va ser colpejar l’agent, sinó que el patinet li va caure quan l’intentava treure del portaequipatge del cotxe.

Ara, el Superior s’ha pronunciat. I els magistrats en cap moment posen en dubte el relat de fets ja acceptat per Corts. Al contrari, refermen que l’aparell va ser llançat de forma voluntària, fet que quedaria demostrat amb les declaracions dels dos policies, que no poder ser invalidades pels testimonis aportats per la processada. Ara bé, el que sí es discuteix és que l’acció, el cop amb el patinet tingui la consideració de “greu”.

Un patinet de joguina és el motiu de la discòrdia.

Relacionat

El patinet de la discòrdia

Aquí, la resolució del Superior indica que “no figura en el sumari una descripció del patinet, especialment de la seva talla i del seu pes”. Per tant, es considera que “la prova obrant en autes no és suficient per caracteritzar una actuació de maltractament corporal greu”. En aquest cas, s’aplica el principi ‘in dubio pro reo’ i es qualifica l’acció com a una contravenció penal de maltractament lleu.

I aquesta estaria prescrita. El termini per poder jutjar aquestes accions és només de sis mesos. Temps sobradament passat des dels fets fins a la data del judici a Corts. Per això, el Superior revoca la sentència de primera instància i absolt la processada.

Comentaris (3)

Trending