El lladre que volia l’expulsió per tornar a casa haurà de complir abans quatre anys a la Comella

El Tribunal de Corts ha condemnat un delinqüent habitual a Espanya, amb nombrosos antecedents al país veí, per la sèrie de furts, alguns a pisos habitats, que va cometre a finals del 2020

El centre penitenciari de la Comella vist des de la Seu de la Justícia.
El centre penitenciari de la Comella vist des de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

La desitjada expulsió del país (per poder tornar amb la família) la tindrà, sí. Però no pas abans d’una llarga temporada a la Comella. Fins a quatre anys ferms. El Tribunal de Corts ha condemnat un home jutjat a finals de setembre per diferents delictes de furts, alguns d’ells a domicilis habitats. A més, també aplica una pena complementària de tres lustres sense poder trepitjar terra andorrana.

Aquest darrer càstig, si s’ha de fer cas a allò que va esgrimir la seva advocada durant el judici -ell molt no va parlar, entre les dificultats per entendre el català i la seva sordesa, que durant la lectura de la sentència també ha quedat ben palesa- era el que ell volia. Fa temps, va explicar, que es troba lluny de casa seva, de la província de Màlaga de la qual és originari, i de la seva família. I ho tindrà, però abans haurà de romandre més temps al centre penitenciari andorrà.

Allà hi és des de fa uns mesos, des de finals del 2020. La policia el va detenir després d’emportar-se una cartera d’una obra a Sant Julià. Era, però, només un dels furts comesos al país. L’home, de fet, és un delinqüent habitual. A Espanya la llista d’antecedents és llarguíssima. Al Principat, també en tenia un: una condemna del 2008 per fets similars. Per emportar-se allò que no era seu.

Un dels locals on està reconegut que l'home hi va furtar diners, a la recepció.

Relacionat

Carterista professional ‘busca’ expulsió per tornar a Màlaga

Un cop enxampat pel cos d’ordre, es va acabar determinant que el de la cartera no era pas l’únic fet delictiu comès aquells dies al país. Se li atribuïen fins a cinc furts, alguns d’ells entrant a domicilis habitats. Ell va reconèixer tres a un hotel del carrer Sant Salvador d’Andorra la Vella, el dia de Nadal; a un domicili d’Escaldes, d’on va agafar una targeta de crèdit que, posteriorment, va fer servir; i el de Sant Julià. De fet, també el van reconèixer diferents testimonis.

La fiscalia també li atribuïa duess accions delictives més. La primera, una cartera sostreta amb 1.200 euros en una habitació d’un altre hotel, en aquest cas de l’avinguda Meritxell. La segona, 75 euros agafats d’una consulta de psicologia. Ell els va negar, però, veient la sentència, almenys pel de l’establiment hoteler també se l’ha condemnat.

El Tribunal de Corts ha donat a conèixer la sentència aquest dimarts. Com era previsible, a l'home, d’uns 60 anys, se’l considera culpable dels delictes majors continuat de furt a casa habitada, de furt i de l’ús fraudulent de targeta de crèdit. En la pena imposada hi ha l’expulsió, sí. 15 anys. Abans, però, haurà de complir el càstig principal: quatre anys de reclusió a la Comella dels quals ja porta tot just deu mesos. Després, ja podrà marxar. On vulgui, tret de qualsevol lloc d’Andorra. A banda, també haurà de fer-se càrrec de retornar els diners sostrets. Si fa no fa, poc menys d’uns 2.500 euros entre totes les víctimes.

Comentaris (2)

Trending