Demanen 4 anys i 7 mesos de presó a un expolicia processat per haver practicat una detenció il·legal

Agent i presumpta víctima s’acusen mútuament d’haver-se agredit quan es van trobar passejant els gossos per un camí rural de Sant Julià el gener del 2015

Un cotxe de policia en les immediacions de la Batllia.
Un cotxe de policia en les immediacions de la Batllia. Toni Solanelles

El Tribunal de Corts ha jutjat aquest dijous un expolicia acusat d’haver detingut de forma il·legal un conegut amb el qual, ha quedat clar, feia temps que de forma mútua mantenien important diferències. A la vista, de fet, s’han de dirimir les denuncies creuades entre l’antic agent i la persona que va ser presumptament víctima de la seva actuació incorrecta. A aquest se l’acusa d’una suposada agressió que hauria provocat uns fets pels quals l’exmembre del cos d’ordre afronta una petició de quatre anys i set mesos de presó.

Una de les poques coses que han quedat clares en el judici, que ha estat molt llarg -de les deu del matí fins gairebé les nou del vespre, amb una petita estona de pausa per dinar-, és que entre els dos feia temps que hi havia mala maror. El motiu, però, tota una incògnita. Durant les respectives declaracions, expolicia i detingut han assegurat no saber el motiu de l’animadversió que tindria l’altre cap a ell. Sigui pel que sigui, tot va esclatar el gener del 2015, quan es van creuar a un camí de muntanya a Sant Julià, quan passejaven amb els respectius gossos.

A partir d’aquí, les versions difereixen. L’expolicia, que llavors era ja sotsoficial però es trobava en aquell moment de baixa mèdica, ha relatat que, en passar al costat, l’home el va mirar amb “posició desafiant” i, un cop el va superar, li va començar a insultar: “covard”, “poli de merda” o “ja t’agafaré fora d’Andorra”. Es  va girar per dir-li que “això s’ha d’acabar; no podem continuar així”, moment en el qual, afirma, l’altre processat a la causa es va abraonar a sobre i li va donar un cop a la cara. A partir d’aquí, va optar per reduir-lo i, un cop ja a terra, va ser quan “li vaig comunicar que quedarà detingut per agressió i insults a un agent de policia”. A partir d’aquí, “vaig trucar al despatx i explico que havia patit una agressió”.

Un dels punts que s’ha volgut dirimir amb els testimonis, especialment amb altres agents de policia que van intervenir en els fets, és si, estan de baixa, el seu company estava legitimat per ordenar una detenció

La versió de l’altra part varia totalment. Assegura que en cap moment va agredir-lo i que, en canvi, havia estat el policia qui li va llançar a sobre un dels gossos, un dels quals era, de fet, del cos. Un cop la patrulla va arribar al lloc, els agents, efectivament, van emmanillar-lo i se’l van emportar al despatx. “Jo vaig demanar per què em detenien i la resposta va ser que era l’ordre del nostre superior i ell mana”, ha explicat davant el Tribunal de Corts.

Durant el judici, un tema clau que s’ha volgut determinar, demanant als diversos policies que van intervenir arran dels fets, és si el sotsoficial podia, en aquell moment, procedir a ordenar un detenció. I tot s’ha de dir; no s’ha tret l’aigua clara. Alguns agents han indicat que, teòricament, són membres del cos les 24 hores del dia però altres han reconegut si, estant de baixa, això “legalment” compta. Segurament serà un dels punts claus que, ara, haurà d’analitzar el Tribunal abans d’emetre sentència.

En un principi, l’antic agent afrontava càrrecs pels delictes de detenció il·legal i de lesions amb un element susceptible de causar danys importants, en aquest cas, el gos. A l’hora de les conclusions, però, ha rebut una de freda i una de calenta. En el cantó positiu, la fiscalia ha retirat el segon delicte. Hi ha ajudat la declaració d’un expert en aquests animals que ha apuntat que no hi havia hagut risc de causar danys greus. L’acusació particular sí que ha reclamat una condemna en aquest punt: un mes d’arrest i 1.500 euros de multa, a banda del rescabalament pels danys físics i a la roba i al mòbil patits pel seu client.

Pel que fa a la detenció il·legal, en canvi, tant el ministeri públic com l’acusació particular han considerat provat que el processat es va excedir. Que, en aquell moment, el no podria ordenar la detenció de l’altre implicat a la vista. I, a més, han acabat incrementant la petició de pena. En un primer moment, es demanava 18 mesos de presó condicionals i una inhabilitació de quatre anys per exercir càrrecs públics, a banda d’una quantitat encara a determinar pels danys a la roba, al telèfon i les ferides patides per la presumpta víctima. A l’hora de presentar el seu informe, però, ha corregit un fet no tingut en compte fins ara. El delicte de detenció il·legal, regular a l’article 133 del Codi Penal, implica una pena d’entre tres i sis anys de presó, però l’article 138 indica que, si el comet un funcionari o una autoritat, la pena ha de fixar-se “en la meitat superior”. I per això el càstig finalment demanat ha pujat a quatre anys i set mesos, sense especificar si alguna part ha de ser ferma. És a dir, si l’acusat ha d’entrar a presó, aspecte que, segons les fonts consultades, acabarà definint el tribunal.

Pel que fa a la presumpta víctima de la detenció, la fiscalia entén que també es pot considerar que va cometre una infracció: una contravenció penal de lesions, per la qual la fiscalia reclama una pena de vint dies d’arrest nocturn. Les defenses de tots dos processats, per la seva banda, demanen l’absolució dels seus respectius processats.

Comentaris (8)

Trending