Denuncia pel llarg temps d’instrucció a Corts d’un cas de drogues

Els advocats dels quatre joves implicats, un dels quals es juga cinc anys de presó, defensen que tots han canviat de vida, s’han reinserit a la societat i alerten que una condemna dura tiraria per terra l’esforç fet

Una imatge de la façana de la Seu de la Justícia.
Una imatge de la façana de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Les defenses de quatre joves acusats en un cas de droga han denunciat el llarg temps que han trigat els fets a arribar a judici. En el seu al·legat final, han remarcat que, des de la detenció, el novembre del 2017, la investigació policial es va allargar només un any. En canvi, el Tribunal de Corts ha estat més de tres anys per fixar la vista. I, ara, els seus clients, esgrimeixen, han superat els problemes amb substàncies estupefaents i estan reinserits a la societat. Malgrat això, lamenten que, per algun d’ells, el fiscal demana cinc anys ferms de presó i l’expulsió definitiva del país.

La seu de la Justícia ha acollit la segona jornada del judici pels fets iniciats la matinada del 20 de novembre del 2017, amb quatre acusats -tres d’ells presents a la vista-. Dos d’ells eren parella i van començar a discutir al carrer després d’una nit de festa amb força consum de droga, especialment cocaïna. Ell volia seguir i la parella no. El to de la batussa va acabar alertant la policia, que es va presentar a lloc, a Canillo.

Un dels advocats ha lamentat que “el tribunal arriba tard” i s’ha preguntat si “està disposat a trencar l’estabilitat d’aquests joves mitjançant una condemna que serà forçosament incomprensible”

En la intervenció, a l’interior del cotxe dels processats es va localitzar una pedra (de 21,6 l 34,6 grams de cocaïna segons quin fos l’informe policial). A partir d’aquí, es van fer escorcolls a diferents domicilis i en un d’ells, on vivia un jove amb nombrosos antecedents per casos vinculats a drogues, es van trobar pastilles presumptament d’LSD -només una al final ho era- i d’èxtasis, propietat d’un altre processat. També haixix. A banda, diferents elements com ara una bàscula de precisió i anotacions que, presumptament, serien de la venda de substàncies estupefaents. A casa d’una altra dels acusats va aparèixer també haixix.

La fiscalia ha considerat provat que els quatre processats es dedicaven en major o menor mesura al tràfic de droga. Per a un d’ells ha reclamat una pena de presó perquè entenia que l’èxtasi era per vendre’l. Per un segon, que no s’ha presentat a la vista, ha reduït la pena inicial de cinc anys, ja que ha admès que només ha quedat acreditat la distribució d’haixix, i l’ha rebaixat a dos. Aquest darrer havia reconegut via un vídeo que la pedra de cocaïna era seva, confessió que, però el ministeri públic no s’ha cregut. Per a ell, aquest roc era del jove que es juga més al judici.

Es tracta d’un home que ja acumula diversos processos i condemnes per fets vinculats al consum i a la venda de drogues i que la fiscalia entén que era un dels distribuïdors d’un altre traficant, detingut en el seu dia però ara fugat, ja que va marxar del país aprofitant un permís de la Comella per un tractament mèdic i no hi va tornar. En el seu al·legat, el ministeri públic ha indicat que de tots els elements “no es pot concloure una altra cosa que es dedicava a vendre no només haixix [això ho ha reconegut] sinó també cocaïna, èxtasis i LSD” i ha afegit que ho feia “amb la complicitat” de qui llavors era la seva parella, també jutjada. Per a aquesta ha demanat un any de presó, del qual ferm el temps que ja va complir al centre penitenciari de forma preventiva.

El material localitzat per la policia arran dels fets de novembre del 2017.

Relacionat

Jutgen 4 persones vinculades a un punt de venda de droga desmantellat arran d’una batussa al carrer

Per a aquest jove, el fiscal ha demanat una pena molt dura. Fins a cinc anys de presó, a banda de 5.000 euros de multa. I tots ells ferms perquè l’ha considerat “un delinqüent habitual”. També vol que, un cop acomplert aquest càstig, se l’expulsi definitivament del país.

Aquesta petició ha generat una resposta contundent ja no només per part de la seva advocada, sinó també d’alguns dels altres lletrats que participen en la vista. Justament, qui defensa el jove que no s’ha presentat ha posat en relleu que “hem de jutjar uns fets de fa gairebé quatre anys i mig que per a ells ja són aigua passada”. Ara, remarca, en tots ells hi ha un “gran nivell de rehabilitació” i “els qui necessitaven mà dura, ja han passat per la presó; els qui requerien tractament, ja ho han superat”. També ha defensat que “estan integrats socialment”. Per això, ha apuntat que “el tribunal arriba tard” i s’ha preguntat si “està disposat a trencar l’estabilitat d’aquests joves mitjançant una condemna que serà forçosament incomprensible”.

L’advocada del jove per a qui es demana la pena més alta ha criticat “la tortura” patida pel seu client, a qui es va canviar en nombroses ocasions del mòdul de preventius al de condemnats i l’inrevés i a qui vàries vegades li notificaven que quedava lliure i, de seguida, que havia de tornar a entrar per una causa pendent

La defensora del jove no s’ha mossegat la llengua i ha criticat que “estem jutjant la causa quatre anys després” malgrat que “vaig presentar diversos escrits demanant que es fes el judici i se’m va ignorar”. Després ha argumentat que “no hi ha cap prova directa o indirecta” que demostrés res més que el tràfic d’haixix ja reconegut “per pagar el lloguer”.

També ha considerat “injust” que se’l vulgui penalitzar més pel seu passat. “No el negarem, però se li ha de reconèixer que avui és una altra persona”, ha apuntat, tot posant en relleu que al llarg de la seva estada al centre penitenciari es va formar, va aconseguir el graduat escolar. I això malgrat que “va viure una autèntica tortura”. I és que ha explicat que, en tenir diverses condemnes pendents, se’l va canviar més de cinc ocasions de mòdul -de preventiu a condemnat i a l’interès- i, fins i tot, en diverses ocasions el mateix dia que se li notificava que podia sortir en llibertat, arribava una altra secretària judicial a comunicar-li que havia de tornar a entrar a la Comella per causes pendents. Això va provocar-li, ha denunciat, seriosos problemes psicològics, com ara un trastorn depressiu.

L’advocada ha demanat que, únicament pel tràfic d’haixix, li sigui imposada una pena de nou mesos ferms, el que ja va complir per aquests fets. I ha fet un al·legat a favors de “parlar de reinserció i evolucionar en aquest sentit”. Així, la lletra ha admès que “cert que en algun moment ha de pagar pels delictes”, però ha defensat que “les coses s’han d’imposar en el moment que toquen i avui dia no té cap sentit”. Al seu entendre “tornar a entrar ara representarà que tot l’esforç que ha fet fins ara no haurà servit de res perquè ja se’l considera un delinqüent habitual i una bala perduda”.

Comentaris

Trending