Corts confirma les penes acordades pels processats per l’operació ‘Estella’

Els implicats van acceptar els fets a canvi que el càstig a presó es limités al temps ja complert, però per sortir hauran d’esperar que la sentència sigui ferma, en unes tres setmanes, tret que el Tribunal accepti les peticions d’algunes defenses

El material comissat per la policia en l'operació Estella.
El material comissat per la policia en l'operació Estella.

Els sis processats arran de l’operació ‘Estella’ contra el tràfic de drogues han vist confirmades aquest dijous les penes acordades amb la fiscalia a canvi de reconèixer els fets. Tots ells han estat condemnats a càstig entre 3 i 5 anys de presó per haver col·laborat en un punt de venda de marihuana que, a més, tenia molts menors d’edat entre els clients. El pacte amb el ministeri públic establia que només haurien de complir de forma ferma el temps que ja porten a la Comella. Tot i això, encara hauran d’esperar uns dies a sortir. Tres setmanes. Fins que la resolució esdevingui també ferma.

El cas és el primer que a Andorra acaba amb un acord entre les parts, possibilitat ara oberta arran dels canvis a la Llei de la Justícia. Com que el procés s’havia iniciat abans que entrés en vigor la nova legislació, el judici es va haver de celebrar. Va ser dilluns. Un per un, els acusats van declarar davant la fiscalia, van admetre els fets i van acceptar les penes proposades.

Tots van reconèixer la seva participació en un punt de venda de marihuana que centrava els esforços de distribució a la zona del Prat del Roure, a Escaldes. I que acabava distribuint droga a un nombre elevat de menors d’edat. Per als principals implicats, els dos homes que participaven activament en la venda, el Tribunal ha imposat penes de cinc i quatre anys de presó, així com multes de 6.000 euros.

La resta de processats han estat condemnats per introducció de marihuana al país. Eren els qui portaven el material des d’Espanya. A tots els ha caigut tres anys de presó -el darrer d’ells, que ja estava en llibertat, tots condicionals-. També multes: entre 4.000 i 1.500 segons el grau de participació.

La clau de volta de l’acord és que la fiscalia accepta que de cadascuna de les condemnes només sigui ferma -és a dir, que hagin de continuar a presó- el temps ja complert. Gairebé dos anys en cas dels principals implicats, ja que l’operació data de febrer del 2021. En el cas dels processats andorrans, el temps restant queda en condicional, sota el requisit de seguir tractament per a la desintoxicació i d’acreditar una feina estable. En el cas dels no nacionals, se’ls commuta per l’expulsió durant cinc anys, a la qual se suma quinze més com a pena complementària.

Alguns dels processats confiaven que, un cop coneguda la sentència, podrien quedar en llibertat. No ha estat així. El tribunal, que havia rebut la petició d’algunes de les defenses, ha apuntat que decidirà més endavant. En tot cas, l’acord signat indica que la part a complir efectivament de la pena acaba quan la sentència sigui “ferma”. I per això cal deixar passar els terminis marcats a la legislació per si alguna part vol fer recurs. 15 dies. Per tant, tot fa pensar que hauran d’esperar encara tres setmanes més al centre penitenciari. La cara de decepció d’alguns dels condemnats ha estat evident.

Comentaris (1)

Trending