Condemnen una monitora d’esquí per l’accident d’un menor en el bus de retorn des de pistes

El Tribunal de Corts entén que la dona va descuidar les seves obligacions de vigilar els infants i, per això, no va poder evitar que manipulessin la porta del vehicle, que es va obrir, fet que va provocar que el nen caigués a la carretera

L'accident va passar quan el bus circulava per Racons.
L'accident va passar quan el bus circulava per Racons. G. P.

La Justícia ha condemnat una monitora d’esquí escolar arran de l’accident que va patir un menor quan tornava cap a casa després d’una jornada a la neu. El noi va caure del bus quan es van obrir les portes del vehicle que estava en marxa. Es considera que la dona hauria d’haver estat pendent dels nens i no pas asseguda a la part de davant de l’autocar. A banda de la pena d’arrest, es fixa una indemnització econòmica tant per la víctima com per la CASS.

L’accident es va produir després d’una jornada d’esquí. Els menors, que havien pujat a la neu en el marc d’una activitat impulsada per un club esportiu del país, es desplaçaven des de l’estació cap a casa en un autocar contractat per l’entitat. Quan el vehicle circulava per la zona de Racons, la porta del darrere es va obrir, probablement perquè els infants l’havien tocat. El noi va caure al buit, malgrat l’intent d’agafar-se a la porta. Va caure a la carretera i va partir importants lesions.

L'accident va passar quan el bus circulava per Racons.

Relacionat

Jutgen una monitora d’esquí per l’accident d’un nen en el bus amb el qual tornaven a casa

De fet, i com va explicar durant el judici d’ara fa unes setmanes al Tribunal de Corts la mare, molt descontenta, per cert, per com s’ha desenvolupat tot el procediment, l’afectació patida pel seu fill va ser rellevant. El nen va sofrir una fractura al cap i la gravetat de les ferides va fer necessari el seu trasllat a un hospital de Barcelona, on va romandre fins a 24 hores a la unitat de cures intensives. Posteriorment, durant dos mesos, no va poder fer cap tipus d’activitat física i, en tot moment, va necessitar la supervisió d’un adult. “Em diu que va sortir volant del bus com Superman”, va explicar durant la vista.

En el judici, estaven imputats dues persones. Una, la monitora. La segona, el xofer del bus. La fiscalia, però, va acabar aixecant l’acusació. S’entenia que en estar conduint, en cap cas se li podia exigir que estigués pendent del que feien o deixaven de fer els nens. Això, segons va remarcar el ministeri públic en el judici -i també van acceptar les defenses- era, amb el vehicle en marxa, responsabilitat exclusiva de la dona. En canvi, va lamentar, com havia posat en relleu un informe de la policia, es trobava a la part davantera i “despreocupada”. Així, no va evitar que “no es fes un mal ús dels elements del bus que sí que complia normativa per dur infants”.

Ara, s’ha conegut la sentència que, de fet, no és cap sorpresa perquè la mateixa defensa de l’acusada que, per cert, no va presentar-se a la vista igual que el conductor, ja va acceptar la pena demanada pel ministeri públic. Per això, el Tribunal de Corts l’ha imposat una pena de dos mesos d’arrest nocturn.

El que sí que s’ha modificat amb relació a la petició feta per fiscalia és la quantia de les indemnitzacions a abonar que, de fet, en cas d’impagament per part de la processada i ara condemnada hauran d’afrontar subsidiàriament el club d’esquí i la seva companyia d’assegurances. Els magistrats han determinat que a la víctima se l’haurà de compensar amb 4.235 euros. A banda, també s’hauran d’abonar les despeses mèdiques sufragades per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS): 1.522 euros.

Una imatge de la seu central de Novatel-Andbus.

Relacionat

Una nena de tres anys passa més de cinc hores oblidada en el bus escolar

Sigui o no per casualitat, la sentència s’ha conegut la mateixa setmana que a Andorra s’ha viscut un altre succés vinculat a la manca de vigilància de menors que eren traslladats en bus. Cal recordar que, dilluns, una nena va passar més de cinc hores a un vehicle escolar sense que ningú s’adonés que no n’havia baixat.

Comentaris (11)

Trending