Besolí reclama a Espanya 2,15 milions d’indemnització pels 645 dies passats a presó

En la demanda, que se suma a la presentada per Sandro Rosell amb una petició propera als 30 milions, es posa en relleu el dany psicològic causat pel fet de no poder haver vist el seu fill, que s’havia quedat en cadira de rodes per un accident

Sandro Rosell i Joan Besolí, amb les seves respectives parelles i altres familiars, a la sortida de la presó.
Sandro Rosell i Joan Besolí, amb les seves respectives parelles i altres familiars, a la sortida de la presó.

Sandro Rosell i Joan Besolí han presentant sendes demandes de responsabilitat patrimonial amb les quals reclamen una indemnització a l’estat espanyol pels dos anys de presó preventiva que van complir per ser després declarats innocents en el cas pes presumpte blanqueig de capitals. En el cas de l’empresari i exconseller lauredià, la quantitat reclamada ascendeix a 2,15 milions d’euros. Per la seva banda, l’expresident del Barcelona, és de 29,75 milions.

Rosell i Besolí van estar fins a 645 dies empresonats a Soto del Real. L’Audiència Nacional, i principalment la polèmica jutgessa Carmen Lamela, els imputava un delicte de blanqueig de capitals del qual, finalment, van ser absolts. La resolució judicial, però, no els va estalviar haver de complir el temps més llarg de presó preventiva que s’ha donat mai a Espanya. Un cop declarats innocents, tots dos han decidit reclamar a l’Estat pels perjudicis soferts.

En el cas de l’empresari lauredià, amb la seva demanda vol una indemnització total de 2.152.924 euros. D’aquests diners 200.000 serien pel dany reputacional causat, 360.000 per l’afectiu i un milió pel psicològic. En aquest darrer aspecte, el seu advocat, del despatx Molins, posa en relleu les peculiars circumstàncies familiars viscudes per Besolí durant el seu empresonament, ja que dies abans de la detenció el seu fill Genís va patir un accident a una hípica de l’Aldosa de la Massana que el va deixar tetraplègic. Malgrat aquesta greu situació, cap de les seves peticions de llibertat o de sortir de Soto del Real per poder veure’l va ser atesa per la justícia espanyola i, per tant, no es van poder retrobar “fins molts mesos després”.

En la petició, es remarca que el desig és que, en cas de guanyar, qui pagui siguin els responsables del seu processament amb el seu patrimoni personal i no l’Estat espanyol

A banda, en concepte de dany emergent per les despeses derivades de l'empresonament reclama 212.924 euros. Pel que fa a la pèrdua d'ingressos, es demanen 400.000 més.

Molt més elevada és la indemnització que vol Rosell. L’expresident blaugrana exigeix fins a 29 milions d’euros, dels quals la gran majoria, 28, serien en concepte del lucre cessant. És a dir, la pèrdua de negoci provocada pel seu empresonament.

La demanda basa els seus càlculs en un informe pericial d’un catedràtic en Economia de l’Empresa i s'han establert “amb rigor, assumint criteris jurisprudencials actuals i amb prudència, declinant reclamar per aquells conceptes indemnitzatoris que no reuneixin els requisits formals”.

Des del despatx, s’assegura que Rosell desitja en tot moment evitar que les conductes “antijurídiques” de servidors públics repercuteixin negativament en els contribuents i per això reclama que siguin aquests servidors els que amb el seu patrimoni personal l’indemnitzin. És a dir, vol que, en cas qui pagui siguin els responsables del cas, començant per Lamela.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending