Una alcoholèmia pot fer tornar a la presó un home amb antecedents per tràfic de drogues

La fiscalia, que el seu moment va dur fins al TC la reducció de pena acordada al Superior que havia evitat que el processat ingressés novament a la Comella, demana que compleixi ara la pena condicional que li quedava pendent en haver estat enxampat conduint begut a l’abril

Control d'alcoholèmia.
Control d'alcoholèmia. POLICIA D'ANDORRA

Conduir begut pot costar-li car a un jove amb nombrosos antecedents per delictes vinculats a les drogues però que, ara, semblava que havia aconseguit refer la seva vida. La policia el va enxampar al voltant amb una taxa d’alcoholèmia penal i va acabar sent condemnat via ordenança penal. Ara, la fiscalia ha demanat que, vista aquesta reincidència, compleix de forma ferma les penes condicionals que tenia pendents, per delictes del 2015 i del 2017. La seva defensa s’oposa a la petició, tot alertant del cop per al procés de reinserció que ha seguit el seu client.

La decisió està, ara, en mans del Tribunal de Corts, que ara fa un dia va acollir la vista en la qual el ministeri públic feia la petició. En aquest sentit, el fiscal va recordar el llarg historial de condemnes que té el processat. La més greu, que no pas l’única, una per tràfic de cocaïna arran de la seva detenció el novembre del 2017. Llavors, arran d’una baralla al carrer, la policia va intervenir i al seu cotxe es va trobar una pedra de vint grams de cocaïna.

El judici per aquests fets es va celebrar l’any passat. Prèviament, l’home havia estat 297 dies en presó preventiva. Tot i que, inicialment, Corts li va imposar dos anys i mig, fet que l’obligava a tornar a la presó quan, com va posar en relleu la seva advocada, havia avançat de forma important a l’hora de refer la seva vida, el Superior va ser més comprensiu. Va reduir la pena a 18 mesos, dels quals ferms només el temps que ja havia passat per aquesta causa a la Comella.

La decisió no va agradar la fiscalia que, fins i tot, va optar, en una acció poc habitual, per portar l’afer davant el Constitucional. Es defensava que la decisió del Superior no era prou motivada. El TC va desestimar el recurs i, per tant, va validar la situació del processat. Setmanes després, però, un error ha tornat a donar l’opció al ministeri públic per tornar a demanar el seu retorn a la Comella.

Un error que, per cert, queda fora de tot dubte. El jove va ser enxampat quan conduïa havent consumit alcohol. Una taxa penal. Per tant, va cometre un delicte. I per a la fiscalia això trenca les condicions sobre les quals s’havia deixat en suspens, fet que li permet demanar la revocació de la suspensió i el seu reingrés a la Comella.

La seva lletrada va oposar-se de forma contundent a la demanda. Ho fa entenent que en la sentència abans esmentada no hi havia “un termini de suspensió de la condemna”. Per tant, no procedeix a aquesta anul·lació de la condicionalitat de la pena. A banda, considera que una alcoholèmia és “un delicte de diferent natura” d’aquells que va cometre, recorda, va més de sis anys.

“Està treballant. Va a la Unitat de Conductes Addictives amb regularitat i sempre amb resultats positius”, ha volgut posar en relleu. Al seu entendre, malgrat “l’error” d’ara fa uns mesos, el seu client ha fet passos de gegant per “tenir una vida normal”. Ara, lamenta, un retorn a la presó seria “fer deu passos enrere”.

Per tot això, va reclamar que no s’acceptés la petició del fiscal. O, com a mal menor, que si havia de tornar a la Comella fos en règim de semillibertat. D’aquesta forma, podria continuar treballant. El que ha deixat clar l’advocada és que, malgrat els fets de l’abril, “la solució no és en cap cas que hagi d’ingressar novament al centre penitenciari”.

El material localitzat per la policia arran dels fets de novembre del 2017.

Relacionat

El TC valida la reducció de pena a un condemnat per tràfic de droga
Cotxes de policia en les immediacions de la Seu de la Justícia.

Relacionat

La reinserció evita a un condemnat per tràfic de drogues haver de tornar a la presó

Comentaris (1)

Trending