Tres padrins del Cedre eleven fins a onze els morts per coronavirus

El Govern confirma la defunció de dos homes entre dilluns a la nit i la passada matinada, als quals s’ha de sumar una tercera persona que ha perdut la vida aquest matí, tots tres residents al centre sociosanitari

Benazet ha tornat a comparèixer per videoconferència des del seu domicili.
Benazet ha tornat a comparèixer per videoconferència des del seu domicili.

Tres defuncions més eleven a onze el nombre de persones mortes a Andorra per l’esclat de la crisi del coronavirus. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha confirmat dos òbits més en l’habitual roda de premsa d’aquest migdia, els dos padrins residents al Cedre. Segons ha pogut saber Altaveu, però, aquest matí s’hauria produït un tercer traspàs, també d’una persona interna al centre sociosanitari.

El titular de Salut ha obert la compareixença informant de dues noves defuncions entre els ingressats a la residència que havien donat positiu en les proves de la Covid-19. En concret, i segons les fonts consultades, dos homes de 64 i de 95 anys, respectivament. A banda, però, i segons ha pogut saber Altaveu, al centre s’hauria registrat aquest matí una tercera mort. Amb aquests tres nous òbits ja són onze les persones que han perdut la vida a Andorra des de l’inici de la crisi sanitària provocada per l’expansió del coronavirus.

Dels 372 casos positius -amb 24 altes i 11 difunts- hi ha 46 que es troben ingressats a l'hospital, 12 a l'UCI

Pel que fa a l’actualització de dades, tot i que al llarg del dilluns es van fer fins a 121 proves, de les quals 29 als sanitaris provinents de Cuba, només han arribat 10 resultats. D’aquests, dos positius que eleven fins a 372 els casos de coronavirus detectats al país des de l’inici de la crisi. La notícia positiva és que el nombre de pacients ja donats d’alta s’eleva a 24. Al Cedre encara hi ha 18 padrins afectat per la malaltia. Quatre més es troben convalescents esperant donar negatiu en una segona prova per poder obtenir l’alta mèdica definitiva.

A l’hospital de Meritxell es troben ingressades 46 persones. D’elles 12 a la unitat de cures intensives. S’espera que un d’aquests pacients pugui sortir del servei en les properes hores i sumar-se als 34 que ara romanen en habitacions a planta. En aquest sentit, Benazet ha remarcat que es manté un “coixí” d’ocupació a l’UCI.

El ministre ha remarcat que, per ara, l’evolució del nombre de casos és assumible. “Els epidemiòlegs ens diuen que hi ha una progressió aritmètica però no exponencial. Això ens anima a seguir amb les mesures que estem prenent, sobretot la que dona més resultat, que és el confinament”, ha apuntat. Per ara, apunta, “ens permet respondre bé amb els recursos sanitaris”. Tot i això, no volgut avançar quan es podria donar el “pic” perquè “és difícil saber-ho” en ser “una malaltia nova” i per “no saber quin grau d’infecció ha tingut la població”. Sí que ha aventurat, però, que “no hem d’estar més lluny d’una setmana o màxim dos” de “començar a baixar el nombre de casos”.  

Benazet entén que el confinament funciona però avisa que "no ens podem relaxar" i que "cal seguir igual"

Un fet que permet comprovar que el confinament dona resultats és que “els col·lectius que més es posen malalts són els que tracten les persones”. Així, ha remarcat que “no hem vist increment en persones del sector de l’alimentació però sí en cossos especials o sanitaris”. Aquests, apunten, cal pensar que “s’han produït fa uns deu o dotze dies” i, a més, ha indicat que “molts professionals de salut no es van contagiar de malalts sinó pels seus companys i això també ha passat a policia bombers i fins i tot a la cúpula d’interior”.

I tot i aquests bons resultats, almenys al seu entendre, no es pot abaixar la guàrdia. “No ens podem relaxar perquè seria un error gravíssim”, ha avisat, tot indicant que “estem aconseguint anar per davant de l’epidèmia gràcies a les mesures que hem pres” i avançant que “arribarà el dia en què podrem començar a obrir activitats”. Perquè això sigui una realitat, però, “hem de seguir igual, aquesta setmana i la que ve”.

Sobre les queixes per la dificultat de ser atesos per determinats professionals sanitaris, com ara els dentistes, Benazet ha recordat que la decisió és que aquests “actuaran sempre amb criteris d’urgència”. Per tant, ha remarcat, “no s’ha d’anar a la consulta” malgrat que es tingui hora concertada sinó “trucar per telèfon i activar el recurs si és urgent o inajornable”.

Etiquetes

Comentaris

Trending