Llum verda a trenta-una llistes i 239 candidats per al 7-A

El Govern valida totes les candidatures una vegada aprovades les territorials pels comuns i després que finalment hagin estat set les formacions d’àmbit nacional

Comentaris

Demòcrates, liberals i socialdemòcrates acudint a presentar les seves respectives candidatures nacionals.
Demòcrates, liberals i socialdemòcrates acudint a presentar les seves respectives candidatures nacionals.
Trenta-una candidatures concorreran a les eleccions generals del 7 d’abril. Set en la circumscripció nacional i 24 repartides entre les parròquies. Gairebé 240 persones, per tant, formen part de les candidatures que s’han anat presentant durant aquest matí de dimarts, a excepció de la que la suma de liberals i socialdemòcrates sota el paraigua de la marca d’Acord i la 'terceravia' van entrar dilluns, respectivament, a Escaldes i Ordino. 

Quant als noms, potser el més rellevant és el fet que finalment l’exministre d’Interior i dirigent d’Andbank Josep Maria Cabanes ha declinat fer tàndem amb Joaquim Miró en la territorial d’Andorra la Vella per d’Acord. La resta de candidatures, una vegada descartada la concurrència de Podem, han complert força amb el guió establert. L’Andorra Sobirana d’Eusebi Nomen és la que ha tingut més dificultats per passar el primer ‘tall’. Més de 70 minuts perquè la secretaria general del Govern donés per bons els components de la candidatura.

Un consell de ministres extraordinari ha donat el vistiplau a totes les candidatures i n’ha ordenat la seva publicació al BOPA. Els diferents comuns ja havien celebrat amb anterioritat sessions de consell, també extraordinàries, per aprovar les llistes territorials. Són quatre candidatures a Andorra la Vella, Escaldes, Encamp i Ordino, tres llistes a Sant Julià i Canillo, i només dues a la Massana, l'única parròquia on formalment es presenta una plataforma de naturalesa estrictament local. 

A nivell de formacions polítiques, d’una manera o altra, Liberals d’Andorra (L’A) i Partit Socialdemòcrata (PS) són presents a totes les parròquies. Demòcrates per Andorra (DA) han renunciat a la Massana on hi fa acte de presència Ciutadans Compromesos (CC), la ‘terceravia’ ha aconseguit finalment presentar-se en cinc parròquies i SDP en quatre. Andorra Sobirana serà present a Canillo. Excepte CC, com s’ha dit, totes les formacions concorren a la circumscripció nacional, on també hi fa acte de presència Units pel Progrés d’Andorra (UPA), els presentadors de la qual han preferit no fer declaracions.

 
 

 

Conxita Marsol i Trini Marín, presentadores de la llista de DA

Les dues cònsols demòcrates, Conxita Marsol i Trini Marín, han estat les encarregades de presentar la llista nacional de Demòcrates per Andorra. La mandatària d’Andorra la Vella ha estat l’encarregada de fer les declaracions posteriors a la validació de la candidatura i s’ha mostrat il·lusionada i “amb ganes de treballar”. Marsol, que ha assegurat que al partit estan “molt contents de les llistes que hem pogut tancar” i que pensen que “portem una molt bona candidatura”, ha assegurat respecte de la proliferació de candidatures que “com més possibilitats hi ha, més bo és per a la democràcia”. Però, alhora, ha manifestat que “penso que són moltes (llistes) per a un país com el nostre”. 


Liberals afirma que “Andorra necessita un canvi”

“Andorra necessita un canvi”, ha afirmat Jordi Cerqueda, presentador juntament amb Esteve Dolsa de la candidatura nacional liberal. Per a Cerqueda, el fet que hi hagi tantes llistes és un símbol del “descontentament de tota la ciutadania andorrana” a qui “li cal que se li doni una resposta” que creu el president del comitè parroquial d’Andorra la Vella que podria venir d’una candidatura “molt representativa de la nostra societat” com l’encapçalada per Jordi Gallardo. “Estem molt contents.”


“L’única opció real de canvi és el PS”

El discurs més polític de les presentacions de les candidatures nacionals ha vingut de la mà del candidat del Partit Socialdemòcrata (PS). El cap de cartell, Pere López, ha afirmat després de presentar la llista al costat de Ferran Goya i David Rios que el 7 d’abril la ciutadania haurà de triar entre “la continuïtat de DA o una opció de canvi” i, en aquest sentit, ha assegurat que “l’única opció real de canvi és el PS”. Els líder socialdemòcrata ha remarcat que l’aliança territorial amb els liberals pretén donar resposta a una “preocupació per la qualitat democràtica del nostre país”. López, que ha apel·lat al vot de canvi i ha anunciat que “farem una campanya en positiu” i donant “resposta als problemes que hi havia avui al nostre país”, ha afirmat sobre la decisió de Podem de retirar-se i fer costat als socialdemòcrates que “qualsevol suport que arribi és benvingut” i que “la política d’esquerra al nostre país té un nom que és el del Partit Socialdemòcrata”.


‘Terceravia’ “vol dir que som el millor d’un costat i de l’altre”

Dues antigues altes autoritats del país (del 2005 al 2009) com l’excap de Govern Albert Pintat i l’exsíndic general Joan Gabriel han estat els encarregats de presentar la llista nacional de ‘terceravia’. Pintat havia estat quatre anys abans el presentador de la candidatura liberal. “Ja veieu amb quina facilitat canviem i evolucionem. ‘Terceravia’ vol ser el millor d’un costat i de l’altre”. El polític i empresari lauredià, que ha afirmat que la proliferació de llistes és “una prova de vitalitat” de la ciutadania i el país, ha lamentat no haver pogut fer llista a Canillo i s’ha atribuït la de Ciutadans Compromesos com a seva. “En principi som companys de viatge, tenim una trajectòria darrere”. Alhora, no fer llista pròpia a la Massana són “gestos corporals” equiparables, ha vingut a dir, a la generositat a la qual va al·ludir DA per renunciar a fer llista massanenca.


SDP augura que el vot quedarà “molt repartit”

El lauredià Josep Lluís Donsión, proper conseller comunal en substitució de Josep Roig, i l’encampadà Alain Montané han estat els presentadors de la candidatura de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) que, sense cap mena de dubte, han qualificat de “progressista” i que han remarcat que és “molt paritària”. Donsión ha remarcat que “ara comença la feina” i que la campanya “serà mogudeta”. I ha augurat que “el vot serà molt repartit i anem a intentar fer un bon resultat”.


Andorra Sobirana pretén fer “una bona feina pel país”

La metge forense Carme Moreno ha estat l’encarregada de presentar juntament amb Maria Carme Jaumot la llista encapçalada per Eusebi Nomen. Una candidatura “paritària” i amb “ganes de treballar, de fer bona feina pel país, amb gent que no està dedicada exclusivament a la política, amb gent que no és política”. La forense, ja al final de la seva professional, ha recordat que “és la primera vegada que hi ha tanta candidatura i això demostra que hi ha una inquietud”.


 

Comentaris (2)

Trending