Els tècnics de la Portalada asseguren que “no s’està jugant a res; es fa el que es creu que s’ha de fer”

El fet que alguns rocs saltessin aquest diumenge a la carretera sense causar sortosament cap dany ha portat el Govern a decidir buidar una part de la cubeta i  construir una escullera

Al fons, un dels taulons afectats per la caiguda de rocs.
Al fons, un dels taulons afectats per la caiguda de rocs.
El greu ensurt d’aquest diumenge a la zona de la Portalada, que sortosament no va causar cap dany, s’intenta minimitzar tant com es pot. Fins al punt que intentar fotografiar obertament la tanca de fusta malmesa pot resultar un perill: perill de persecució de policies o vigilants privats de seguretat. Malgrat que es treu ferro a l’ensurt, al despreniment que va tornar a arribar a la carretera, el cas ha portat el Govern a fer noves actuacions, com ara buidar parcialment la cubeta perquè el forat pugui continuar recollint les pedres que baixen producte de les purgues generades per les darreres pluges. Amb tot, els tècnics de l’administració asseguren: “Ningú no està jugant a res; s’està fent tot allò que raonablement es pot fer i amb els límits de coneixement que tenim”.

L’executiu ha admès aquest dilluns que “va haver-hi un despreniment i una pedra va arribar a la carretera, sense causar cap desperfecte”. Ho ha fet a través d’un comunicat i després a través d’una compareixença del cap del gabinet tècnic del ministeri d’Ordenament Territorial, Josep Maria Huertas, que ha detallat les intervencions que a partir d’aquest dimarts s’iniciaran ja enfocades cap a la solució definitiva. L’enginyer governamental ha explicat que des del 10 d’agost hi ha hagut més de 500 purgues naturals a la muntanya, les últimes aquests darrers dies producte de les darreres pluges. Huertas ha reconegut que la muntanya de la Portalada “és parcialment sensible als efectes de l’aigua”. 

Segons les dades de l’executiu, des de l’esllavissada del 10 d’agost la muntanya ha ‘produït’ més de 500 purgues naturals, les darreres aquest cap de setmana

Els episodis més perilloses succeïts aquest diumenge al migdia van donar-se a la part baixa de la parcel·la, és a dir, a la zona sud, on hi havia la rampa de baixada al forat excavat però no l’excavació pròpiament dita, amb la qual cosa la capacitat d’acumular material procedent dels despreniments era menor. Això va fer que en un cas un roc acabés rebotant i saltant a la carretera, fins anar a parar a la voravia més propera al Punt de Trobada. Aquesta pedra “l’he tinguda a les mans” i deuria pesar “entre 15 i 20 quilos”, segons Huertas, que ha destacat que no es va produir cap desperfecte.  

Una altra roca de notables dimensions “va impactar contra els taulons, que van respondre de la manera esperada retenint el despreniment perquè no arribés a la carretera però que van quedar malmesos”, tal i com s’exposava en el comunicat i ha confirmat Huertas. D’entrada, “s’ha acordat arreglar la zona afectada i s’afegirà una malla electrosoldada per reforçar encara més el mur de contenció” i mantenir el dispositiu de reforç que implica una vigilància preventiva durant les 24 hores. D’aquesta manera, en cas que hi hagués algun despreniment significatiu, es tallarà momentàniament el trànsit fins que es resolgués l’episodi. 

La comissió encarregada de fer el seguiment de la zona de la Portalada, que inclou els ministres d’Ordenament Territorial i Justícia i Interior, i tècnics dels dos departaments i geòlegs externs, ha decidit augmentar les mesures de protecció a la zona. Durant les últimes hores s’han mantingut diferents reunions i aquest matí s’ha acordat enretirar part dels rocs que en les darreres setmanes s’han anat acumulant a la cubeta i la part interior del mur de protecció. 

Així, una màquina retirarà pedres de la cubeta fins a tenir un forat de 4 o 5 metres que permetrà una retenció més elevada davant de possibles noves purgues. A la zona sud, on no hi ha cubeta, també s’enretiraran les pedres que s’han acumulat arran de terra i es construirà una escullera de roques i formigó per la part interior a continuació del mur de taulons de fusta. El termini d’execució de l’escullera és de tres setmanes i la col·locació de la malla, de dues. Mentre duri la intervenció, el trànsit en sentit nord es desplaçarà al carril central.

Actuació sense limitacions

El desplaçament del trànsit caldrà mantenir-lo quan es comencin les obres d’execució de la solució definitiva, que el responsable tècnic d’Ordenament Territorial ha recordat que és complexa des de tots els punts de vista. Les actuacions que s’hagin de fer, tant pel que fa a la muntanya, com per assegurar la carretera quan es facin les obres d’estabilització del talús que va baixar tot just s’estan analitzant i, per tant, no es pot dir encara per on aniran. Josep Maria Huertas ha assegurat que “s’està fent tot allò que raonablement es creu que s’ha de fer” i que “no hi ha hagut cap limitació pressupostària ni de mitjans”. El cap tècnic del ministeri també ha recordat, però això, que “el risc zero no existeix” i que la muntanya es té tan controlada com es pot.

El tram sud de la parcel·la no estava excavada com en l’espai central i la capacitat d’absorbir material era menor; es va omplir i una pedra va rebotar i va traspassar les proteccions

Així, les auscultacions que es mantenen a la zona que queda al damunt del magatzem comunal han evidenciat que des de l’esllavissada de l’agost fins ara els moviments que s’han registrat són pràcticament imperceptibles. Els estudis de la situació actual més les anàlisis que s’han realitzat i es realitzen a partir dels projectes executats per un privat -la família Cachafeiro- en aquella parcel·la comencen a aclarir una mica més el despreniment hagut sense, però, que es pugui concretar amb exactitud encara quin va ser el desllorigador concret de tot plegat. Huertas també ha explicat que després d’haver-lo suprimit, ara es tornarà a activar el sistema de bombatge de la cubeta, és a dir, del forat de l’excavació, perquè es va omplint d’aigua freàtica.

Malgrat que amb la de tones de pedra i terra que hi ha és més complicat que flueixi l’aigua, aquesta no deixa d’aparèixer i no deixa d’omplir la cubeta que, com ha indicat el tècnic del Govern, “és la principal protecció natural que tenim ara mateix” per evitar que més pedres arribin a la carretera. Era previsible que una part de la parcel·la s’omplís tant que un roc acabés saltant? Aquí el responsable tècnic ministerial no s’ha mullat massa.

Tot i les explicacions de Huertas, la gestió del despreniment es mira de fer en el més estricte ‘secret’. Amb advertències fins i tot a les persones que formen part dels dispositius d’una extrema confidencialitat. Aquest diumenge ja es va alterar la mobilitat a la zona davant la caiguda del bloc rocós, que va anar a parar a la proximitat del punt de control dels cossos de seguretat tal i com l’Altaveu va avançar aquest diumenge mateix.

 

Etiquetes

Trànsit aturat aquesta tarda en el marc del pas alternatiu per evitar ensurts.

Relacionat

Rocs de la Portalada arriben a la carretera i obliguen a prendre mesures excepcionals

Comentaris (1)

Trending