Professionals de Grandvalira -jurídicament treballadors tant de Saetde com d’Ensisa, no pas de Nevasa- lamenten les tensions que continuen observant i denotant entre les dues societats mare del domini i demanen que davant d’una temporada que a nivell d’ocupació està resultant excepcional cessin les picabaralles que només fan que incrementar el malestar i mostrar una mala imatge. Alhora, asseguren que els màxims responsables de les societats s’haurien de preocupar més per les condicions laborals del personal, i especialment els aspectes salarials.
La tensió viscuda aquest divendres -que consideren fins a un cert punt surrealista- al creuament viari que porta a l’aparcament del Tarter, on el conseller delegat de Saetde en primera persona, Joan Viladomat, va aturar-se amb el seu vehicle per retirar els cons que senyalitzaven un doble carril i facilitaven l’accés al pàrquing, asseguren les fonts consultades que és una mostra d’unes discrepàncies que mantenen els socis de Grandvalira i que tot sovint tenen en l’origen personalismes i tibantors.
Les fonts consultades ja admeten que hi ha unes fórmules per calcular el repartiment de beneficis que primen tant el lloc per on s’accedeix al domini com l’estona d’estada en cadascun d’ells, però mantenen que això no pot generar una guerra entre els dos sectors perquè al final el que acabarà comportant serà una pèrdua general de clients per la mala imatge que es pot acabar oferint. En tot cas, afirmen les fonts, si hi ha diferències, cal que la cúpula empresarial, els representants dels uns i els altres, trobin un nou encaix per a la distribució de dividends.
El personal celebra una temporada que està sent molt bona, amb exitoses ocupacions tant per la Puríssima com per Nadal i Cap d’Any i tot aquest mes de febrer
Fonts del personal consultades, d’una empresa i l’altra, lamenten que aquesta tensió hagi reaparegut amb força just en una temporada que està sent molt bona. Han recordat que tant la Puríssima com el Nadal i el Cap d’Any van ser molt bons a nivell d’ocupació. I també tot aquest mes de febrer el nombre de forfets venuts i la presència de turistes ha estat altíssima cada dia, fins al punt que les empreses han incrementat els seus objectius a assolir. També es preveu una Setmana Santa molt exitosa.
Per això reclamen els treballadors, especialment els de base, que es millorin les condicions de treball, especialment les remuneratòries, que en el cas dels pisters i els remuntadors no van gaire més enllà dels 1.000 euros. En aquest sentit, han assenyalat que, de base, no hi ha pas grans diferències entre les dues societats, l’únic que a Saetde en fer-se més hores el salari acaba sent més elevat.
Sobre elements de picabaralla, travetes, trampetes i demés, tots els consultats han coincidit que hi són sempre en un doble sentit, que d’aquí que perdurin i la tensió tot sovint pugi. I, de vegades, pugi molt. En relació a la senyalització amb cons a l’altura del Tarter, que Viladomat i Saetde acusen el comú de Canillo i Ensisa de fer una maniobra per aconseguir accessos pel seu sector i dificultar la pujada cap a Grau Roig, diverses fonts han assegurat que no hi ha res d’això.
Si els uns es queixen de la senyalització a l’accés a l’aparcament al Tarter, els altres poden retreure les modificacions en les pistes que s’han fet al Pla de les Pedres
Les fonts consultades han explicat que potser hi ha deficiències en la senyalització i potser hi ha visitants, turistes, que sense saber on van, sense conèixer el territori, acaben confonent-se, però que la voluntat és evitar retencions en aquell punt facilitant que un carril sempre estigui lliure perquè la circulació avanci en direcció a Soldeu i Grau Roig, tot deixant el carril de més a la dreta, des de la rotonda de Ransol, per l’accés a l’aparcament del Tarter. La idea és fer un filtratge per evitar que conductors que acaben volent entrar al Tarter col·lapsin el carril esquerre de pujada.
Al cantó d’Ensisa, per exemple, tampoc no agraden gens ni mica els ‘rectificats’ i canvis que Saetde ha promogut a la zona del Pla de les Pedres per, suposadament, dificultar que els esquiadors puguin incorporar-se cap al sector de Soldeu. Així, s’hauria modificat lleugerament el traçat d’una pista o s’hauria creat un peralt que abans era inexistent així com algunes indicacions que assenyalen cap a Soldeu i el Tarter s’han col·locat en llocs de poca visibilitat o menor del que seria recomanable. En fi, que entre els uns i els altres, dels comandaments, el personal el que no vol és sortir-ne esquitxat.
Comentaris (5)