Els transportistes de viatgers exigeixen a Govern que faci marxa enrere en el ‘cas Hife-Montmantell’

Les companyies d’autobusos reclamen que s’anul·li l’autorització provisional a Autocars Andorra 2011 i que la solució per als trajectes de la Seu i de Lleida es busqui entre els operadors que ja estaven fent les línies abans que l’històric grup se n’anés en orris

Vehicles d'Autocars Andorra i d'Hife, junts, enfront del poliesportiu de Govern.
Vehicles d'Autocars Andorra i d'Hife, junts, enfront del poliesportiu de Govern.

L’Associació de Transports Públics de Viatgers d’Andorra (ATVA), liderada en aquesta ocasió per la Cooperativa, Andbus i Nadal i amb el suport de la Confederació Empresarial d’Andorra (CEA), exigeix al departament de Transports del ministeri d’Economia de Govern que deixi sense efecte l’autorització provisional atorgada a Autocars Andorra 2011 que permet operar tant a aquesta companyia com a l’espanyola Hife i assumir les línies regulars de bus fins a la Seu i fins a Lleida. A més, les dues empreses tindrien el compromís de poder fer properament el trajecte que Montmantell efectuava fins a la Costa Daurada els estius.

La situació del denominat ‘cas Hife-Montmantell’ s’està enquistant per moments, tal i com ja va avançar l’Altaveu, i l’associació no descarta emprendre accions legals. Consideren les companyies que la solució al fet que Montmantell -i prèviament la Hispano Andorrana- se n’hagin anat en orris passa perquè les companyies que ja assumien els mateixos trajectes puguin planificar-se prou bé com per poder assegurar les línies o, en tot cas, que no s’hagi de fer res exprés com tot porta a pensar que s’ha fet en aquesta ocasió. De moment, el ministeri espanyol de Foment, que és l’encarregat de gestionar aquest tipus de llicències a Madrid, no ha obert la boca en relació amb l’esmentat canvi -o subrogació- d’autoritzacions.

Un autocar d'Hife al carrer Prat de la Creu

Relacionat

Les companyies d’autobusos amenacen amb accions legals si no es rectifica la concessió a Hife

Com més detalls saben tant les companyies com els que van ser treballadors primer de la Hispano Andorrana i, després, de manera forçada, de Montmantell, més mala maror hi ha i major és el convenciment que tot plegat ha estat maquinat amb temps i amb la participació de diversos actors, fins i tot possiblement d’una part de l’administració. D’aquí que s’exigeix a Govern que deixi immediatament sense efecte les autoritzacions provisionals atorgades i se cerqui una altra solució entre els operadors que ja fan les línies, entre altres coses perquè l’aparició d’Hife, per exemple en relació amb els abonaments, està generant disfuncions en els usuaris.

TREBALLADORS

El malestar és evident quan es comencen a tenir detalls en relació al fet que directius de Montmantell ja faria temps que estarien en negociacions amb Hife per poder operar quan Montmantell, com ha passat, fes figa. Alguns dels treballadors del grup han acudit aquest dimecres al departament d’Inspecció de Treball per mostrar el seu malestar pel ‘modus operandi’ del Grup Montmantell i demanar assessorament sobre com procedir. En aquest sentit, també els empleats es plantegen emprendre accions legals contra els responsables de l’empresa que els havia tingut contractats.

La majoria de xòfers de l’empresa fallida que han volgut continuar en el sector han trobat o trobaran feina. En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que sis dels conductors de Montmantell s’incorporaran a Nadal-Julià, quatre a la Cooperativa i com a mínim un a Andbus

Per ara, tot i ser demanada, la fallida de Montmantell no ha estat encara decretada però els conductors han vist com el mes d’abril, que van treballar tot i haver-los comunicat que perdien tots els dies de vacances pendents a la Hispano Andorrana i la antiguitat que tenien en aquella empresa, tampoc no l’han cobrat. D’aquí que el malestar sigui molt evident i s’acusi directament alguns dels dirigents de la seva antiga empresa d’haver maquinat un entramat per seguir operant i poder treballar però deixant els treballadors a l’estacada i sense cobrar.

Sortosament, i aquesta és la part bona, la majoria de xòfers de l’empresa fallida que han volgut continuar en el sector han trobat o trobaran feina. En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que sis dels conductors de Montmantell s’incorporaran a Nadal-Julià, quatre a la Cooperativa i com a mínim un a Andbus. Els xòfers d’autocar van molt buscats i els que treballaven a Montmantell eren personal amb molta experiència.

Mentrestant, Hife i Autocars Andorra continuen operant amb aparent normalitat tot i els dubtes que hi ha sobre l’aprovació de l’operativa pel cantó espanyol. Quant al servei a Andorra, més enllà de les línies que hi arriben procedents de Lleida o de la Seu, les dues empreses ara aliades assumeixen, per exemple, serveis discrecionals lligats al BC MoraBanc Andorra o a la Federació Andorrana de Futbol.

Comentaris (1)

Trending