Més freqüències al matí, més control i més informació per posar ordre al daltabaix dels busos

El departament de Transports i les companyies anuncien reprogramacions horàries des d’aquest divendres i un estricte seguiment per fer més reajustaments, si calen, els propers dies

El bus que la línia Ordino-Andorra la Vella ben ple al tomb de les del matí.
El bus que la línia Ordino-Andorra la Vella ben ple al tomb de les del matí.

A partir de les 7 del matí i durant les dues hores següents aproximadament, el Bus Exprés sortirà de Sant Julià cada deu minuts en lloc de fer-ho cada quart d’hora. Transport Escolar ha comunicat als estudiants dels establiments educatius de la Margineda que tenen unes llançadores que els porten directament a Escaldes o Sant Julià i que no cal que agafin el bus ordinari a tocar de la rotonda del cacauet, a la carretera. Són dues de les mesures que s’impulsen des d’aquest divendres mateix per intentar reduir el desgavell que hi ha en el transport públic, especialment des de l’inici del curs escolar.

El departament de Transports del ministeri d’Economia i les companyies que tenen la concessió de les línies de bus han acordat un seguit de mesures per mirar de posar ordre al desordre. No obstant això, fonts coneixedores de la situació han assegurat que tot plegat és més una operació de maquillatge i intentar evidenciar que s’està a sobre de la qüestió després que aquest dijous hi hagi tornat a haver moltíssimes queixes a través de les xarxes socials per les aglomeracions que hi ha en algunes dels trajectes que fa o que quedi gent a les parades o que no es pugui respectar la distància de seguretat necessària per la pandèmia.

Un bus de la línia d'Ordino, aquest matí.

Relacionat

Clam popular perquè se solucioni d’una vegada el desgavell als busos

Més enllà del canvi, de l’increment de freqüències en el Bus Exprés, la resta d’ajustaments que es pretenen fer, segons que han indicat fonts de les companyies que ostenten les concessions de les diferents línies, són habituals els altres anys. Sempre els primers dies de l’inici del curs escolar hi ha anomalies que es miren de solucionar amb posterioritat a partir de l’anàlisi dels problemes que van sorgir. Cert és que tot i reduir-se l’aforament al 75% per la qüestió sanitària, en la majoria d’ocasions s’ha mantingut el mateix número de vehicles.

Les companyies

No obstant això, des de Coopalsa s’assegura que en els trajectes que ells assumeixen “no hem notat especialment incidència” encara que sí que puntualment reconeixen aglomeracions que fan deixar momentàniment gent a baix. Però la incidència es resol dia a dia. Fins al punt que asseguren que a data d’avui hi ha trajectes que tenen més busos dels que la utilització sembla indicar i d’aquí unes setmanes es podrien acabar retirant vehicles. Nadal-Julià ha informat de la millora de les freqüències del Bus Exprés. “Amb les estadístiques que ja teníem hem decidit començar demà en lloc de dilluns”. En qualsevol cas, “anirem fent seguiment per anar millorat”.

La capacitat màxima en els vehicles és del 75% del que seria normal i s’estableixen un seguit de mesures com l’ús de mascaretes obligatori per a totes les persones d’edat igual o superior a deu anys

Des del departament de Transport i de forma oficial, el Govern ha assegurat que s’estan duent a terme accions per tal de reajustar les incidències en el transport públic que s’han produït aquesta setmana amb el retorn total de l’activitat als centres escolars i la incorporació dels estudiants del bus lliure. El servei de transport regular nacional de viatgers està realitzant controls i inspeccions constants per tal de detectar les possibles mancances en el servei i aplicar noves mesures si s'escau. Els inspectors volten per les parades i s’enfilen als busos quan ho creuen necessari.

Les accions que s’estan implementant, manté el Govern, són el resultat de les reunions periòdiques mantingudes durant les setmanes prèvies a l’inici de l’activitat escolar i de la valoració d’aquestes durant la primera setmana d’aplicació. Les mesures que es començaran a aplicar aquest divendres mateix s’afegeixen, assegura Transports, a les que ja es van aplicar a partir del 9 de setembre, quan es van incrementar les freqüències del Bus Exprés i de la L2 i la L6.

Per raons sanitàries, la capacitat màxima en els vehicles de transport públic de viatgers és del 75%. Amb l’objectiu de protegir els usuaris i el personal del transport públic, també s’estableixen un seguit de mesures com l’ús de mascaretes obligatori per a totes les persones d’edat igual o superior a deu anys, a excepció de persones que presentin contraindicacions mèdiques. És recomanable el seu ús a partir dels sis anys d’edat.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending