Govern calcula que el nou sistema de compensació pels busos estalviarà un milió l’any

Es defensa que, ara, s’ha fixat un import d’1,31 euros per viatge efectiu per canviar ja un mecanisme “que no era just” però que la xifra definitiva s’ha d’acordar entre experts del mateix executiu i de les companyies

Un bus passant per Prat de la Creu.
Un bus passant per Prat de la Creu.

Govern preveu que amb la nova fórmula per compensar les companyies de bus per la posada en marxa de la gratuïtat de servei s’estalviarà un milió d’euros l’any. Aquest és el càlcul fet des de l’executiu, que ha defensat que cal canviar el sistema per un “més just” però que “no penalitza ni posa en risc les empreses”. També s’admet que, un cop fixat un import (1,31 euros per viatge efectiu) aquest es pot canviar en funció de les negociacions entre els experts, però s’ha remarcat que el canvi s’havia de fer ja.

La nova fórmula entrarà en vigor a partir de dimecres vinent. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha volgut deixar clar que “s’havia informat les empreses” que es canviaria el sistema -de fet, les companyies van expressar el malestar perquè ja s’hagi fixat una xifra de compensació sense negociar-la abans-. En aquest sentit, ha recordat que “fixar aquest criteri és la nostra competència”, però també s’ha deixat clar que, ara, es farà l’intercanvi d’impressions amb les operadores.

Primer pla d'un bus, ple.

Relacionat

La compensació a les companyies de bus per la gratuïtat del servei es passa a fer per viatge fet

En tot cas, queda clar que l’executiu considera que la xifra ara aprovada (1,31 euros per viatge) és prou justa. Així, s’ha defensat amb càlculs que hauria de permetre tenir a les concessionàries un 45% més d’ingressos respecte a l’oferta que van presentar en el seu dia per optar al concurs de les línies nacionals. “En cap cas se’ls penalitza”, ha afirmat.

Tant Gallardo com el secretari d’Estat, Èric Bartolomé, han defensat que calia aquest canvi en la compensació. “Intentant fent un bon ús del diner públic, acabat el període de prova hem d’entrar en una racionalització del que ja no és una prova sinó un model consolidat. S’entra en una anàlisi de com es pot compensar un abonament que de mitjana té un ús de 14 viatges. Pagar el preu complet per una validació que a ho millor no s’utilitza mai més no era correcte”, ha argumentat el ministre.

Un bus de línia passant per davant de l'edifici administratiu de Govern.

Relacionat

Malestar entre les companyies de bus per l’anunci de la nova compensació: “no s’ha negociat res”

Per la seva banda, Bartolomé ha explicat que la xifra s’ha fixat ara “de forma provisional”. I es mantindrà “fins que els experts de Govern i els de les companyies acordin un import que sigui el definitiu”. I això s’ha fet perquè “no podia venir condicionat al temps que es trigués a aquesta entesa perquè ja tenim clar que els mecanismes no era just”.

Comentaris (3)

Trending