La compensació a les companyies de bus per la gratuïtat del servei es passa a fer per viatge fet

Fins ara, Govern pagava 30 euros cada cop que s’activava un abonament mensual, independent dels trajectes que es fessin posteriorment; a partir d’ara, es transferirà 1,31 euros per cadascun

Primer pla d'un bus, ple.
Primer pla d'un bus, ple. Toni Solanelles

Govern ha modificat la forma com compensa les companyies de bus per la gratuïtat del servei per als residents a Andorra. Fins ara, per cada abonament mensual que s’activava, es pagaven 30 euros, independentment de l’ús que en fes l’usuari. A partir d’ara, es passarà a fer l’abonament en funció del nombre de viatges reals que s’acabin fent. En concret, amb 1,31 euros per a cada trajecte.

Així ho ha explicat el ministre portaveu, Cesar Marquina, després de la reunió setmanal del consell de ministres, on s’ha aprovat la decisió, proposada pel titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. Des del Govern s’ha destacat que, després de mesos de funcionament del nou sistema gratuït, ara ja hi ha prou dades per analitzar tot plegat. I s’ha pogut constatar que “el 70% dels usuaris que validen l’abonament, acaben fent menys de 15 viatges al mes”.

En canvi, l’executiu pagava fins ara sempre 30 euros cada cop que se n’activava l’abonament. No es tenia en compte les vegades que, posteriorment, se’n feia ús. Això canviarà a partir d’ara. Segons l’acord de Govern, “negociat amb les companyies”, ha afirmat Marquina, la compensació es farà per cada viatge efectivament realitzat. Per cadascun d’ells es transferirà 1,31 euros a la companyia gestora de la línia.

El que ha volgut garantir el portaveu de l’executiu és que “es dona continuïtat a la subvenció del 100% dels viatges”. Des del Govern també s’ha apuntat que el canvi s’ha fet “negociat amb les companyies”.

En aquest sentit, ha apuntat que “quan es va iniciar la gratuïtat, no disposàvem de la informació dels costos que podia tenir i es va fer aquesta aproximació”. Ara, es considera “just i de rebut” que “després d’aquest període de prova, posem les dades sobre la taula”. I remarca que “si s’hagués demostrat que hi havia més consum, les companyies haurien volgut també negociar”. Marquina ha apuntat que “hem de ser equànimes”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending