Espanya no veu clara l’autorització exprés a Hife

Jordi Gallardo obre la porta a la implantació definitiva de la companyia, això sí, passant “el procediment establert a la normativa” i defensa que ara s’hagi donat el permís de forma urgent per “garantir el servei”

Un autocar d'Hife ja operant.
Un autocar d'Hife ja operant.

El govern espanyol no acaba de veure del tot clar l’autorització exprés que l’executiu andorrà ha concedit a la companyia Hife per operar i cobrir el servei que, fins ara, oferia Montmanell, ara en fallida. Així ho ha asseguren fonts del sector consultades per Altaveu, tot apuntant que des de Madrid es considera que s’hauria d’haver seguit el procediment normal. Per la seva banda, el ministre Jordi Gallardo ha justificat les formes per la necessitat de donar solucions als usuaris i ha obert la porta a la permanència de l’operadora, això sí, ja superant els tràmits normativament establerts.

L’arribada de Hife, que ha agafat els serveis que feia fins ara Montmantell, no només ha generat malestar entre altres operadors ja instal·lats al país. També ha sorprès les autoritats espanyoles. Cal recordar que vàries de les línies a operar són internacionals i, per tant, també calia el seu vistiplau. Segons les fonts consultades, aquesta encara no s’ha produït, malgrat que la companyia amb seu a Tortosa ja està operant només amb l'autorització del Govern d'Andorra.

Un primer element que “genera confusió” dins del sector és el fet que la societat a través de la qual opera Hife al Principat -Autocars Andorra 2011- hauria estat comprada per l’entorn dels antics directors de Montmantell. I és a aquesta empresa a qui s’ha concedit la gestió de les línies de forma temporal durant tres mesos. “S’emporten els drets però no les obligacions ni deures”, indiquen, un fet que es fa, lamenten, “amb la complicitat del departament de Transports”.

Un autocar d'Hife a l'Estació Nacional d'Autobusos

Relacionat

Malestar del sector del transport per les formes de Govern a l'hora d'autoritzar l'entrada d’Hife

La petició a Espanya, expliquen les mateixes fonts, s’hauria fet de forma urgent el dimarts. Llavors, però, era festiu a Madrid. I, per tant, no hi va haver resposta. Malgrat això, ja el dia 3 Hife operava al país. Asseguren que la proposta andorrana d’una autorització temporal no ha agradat les autoritats del país veí, que entenen més oportú haver fet un procediment normal. Més quan, segons es va apuntar durant la reunió de dijous, l’altra companyia que cobreix aquests serveis, Camino Bus, va assegurar està en disposició d’assumir-los.

De moment, pel que ha pogut saber Altaveu, Hife operarà durant aquests tres mesos. Això sí, hi ha l’opció d’analitzar en 15 dies la situació i revocar-la.

Des de Govern, el ministre de Presidència, Economia i Empresa en funcions, Jordi Gallardo, ha defensat l’actuació del Govern. Així, ha justificat la decisió d’autoritzar Hife de forma urgent per la necessitat de “garantir el servei”. També ha admès que hi ha la possibilitat que la companyia s’acabi quedant de forma permanent. “És aviat per dir si serà una implantació definitiva o no”, ha apuntat. Això sí, ha assegurat que, en tot cas, ja s’hauria de passar “el procediment previst a la normativa”.

Comentaris (6)

Trending