Per tant, ara serà la Justícia qui determinarà si la decisió que es va donar a conèixer ara fa uns dies és validada o no. El laude entenia que els treballadors tenien raó i que se’ls havia de retornar l’antic horari, amb vuit hores intensives diàries distribuïdes durant cinc jornades a la setmana, amb dos de descans setmanal. Ja llavors, la companyia va apuntar que consideraven que la resolució “no era ajustada a dret” i era “contrària als interessos de l’organització i de la mobilitat pública”. De fet, s’arribava a afirmar que “no s’ha considerat aspectes fonamentals que són clau per a una resolució fonamentada en dret, que sigui justa i equitativa del conflicte”.
L’acció que ara s’eleva davant el Superior no ataca el fons de la decisió -de fet, la Llei de mesures de conflicte col·lectiu no ho permet, tot indicant que un laude “només es pot impugnar en cas d’infracció de les normes de procediment”-, sinó que carrega contra el procés que s’ha seguit i, sobretot, contra la persona que ha actuat com a àrbitre. D’aquesta s’assegura que “no compleix amb els requisits legals a l’efecte i, en particular, amb el requisit d’imparcialitat”. El motiu? El fet que “la mateixa és sòcia del mediador que va intervenir en la conciliació prèvia”, fet que li va permetre “tenir coneixement previ de les actuacions”. També es considera que el procés que es va imposar” no compleix “les previsions legals en la matèria i que han afectat deforma greu els drets a la defensa de les parts”.
Així, l’empresa, segons el comunicat que s’ha fet públic, discrepa de l’arbitratge que es va imposar des del departament de Treball, ja que “no s’ha motivat perquè es considerava que les pretensions del comitè d’empresa eren susceptibles de ser sotmeses al procediment”. La societat considera que, d’acord amb la llei, les matèries abordades s’haurien d’haver dirimit davant els tribunals.
Coopalsa considera, doncs, que hi ha “greus defectes de procediment” i que aquests “no deixen cap altra opció” que fer la demanda de nul·litat del laude davant la Justícia. En l’escrit també es reclama que es dictamini la suspensió cautelar de la resolució, ja que “comporta unes conseqüències de difícil o impossible reparació a l’empresa i al servei públic prestat”. És a dir, considera que l’aplicació dels horaris no s’hauria de fer fins que el Superior dictamini sobre el cas.
Malgrat això, l’empresa sí que ha volgut deixar clar que, fins que no hi hagi una decisió sobre aquesta suspensió, “l’empresa intentarà aplicar el laude de manera progressiva i a mesura de les nostres possibilitats per tal de garantir el bon funcionament d’un servei essencial com és el transport públic de viatgers”, segons ha explicat el gerent, Gabriel Dalleres. Des de la companyia s’assegura que la implementació de la resolució tal com es va fer pública ara fa unes setmanes -horaris intensius de 40 hores setmanals repartits en cinc dies hàbils de treball- comportaria, més enllà del replantejament organitzatiu, “un increment de la despesa de prop del 7% pel que fa al cost del personal” i caldrà fer noves contractacions. El càlcul fet és d’entre cinc i deu, un procés que ja s’ha posat en marxa.
De moment, la línia 6, entre la capital i Ordino, ja funciona amb la nova planificació. Progressivament, s’intentarà fer el mateix amb la resta de trajectes que entren en la concessió de Coopalsa: L2, LC, L5, L3 i L4. És a dir, totes que van des del centre del país cap a les valls del Nord i la d’Orient. Tot i això, s’alerta que complir al 100% requerirà poder tancar la incorporació dels nous xofers. “No serà possible complir amb la planificació dels horaris imposada pel laude i alhora donar resposta a les necessitats actuals del servei públic sense aquestes noves contractacions”, ha afirmat Dalleres. Des de l’empresa, de fet, s’ha arribat a assegurar que “l’increment de cost de personal derivat dels horaris intensius i el cost d’aquestes noves contractacions afecta de forma directa l’equilibri financer de la concessionària, pel que de mantenir-se i no trobar una solució al respecte, es posaria en perill el servei públic de transport prestat”.
Pel que fa a les converses amb el comitè d’empresa, aquestes segueixen en suspens, tal com van quedar a l’hora de començar el procés de conflicte col·lectiu. En aquest sentit, Coopalsa indica que “no es podran reprendre les vies ordinàries de comunicació fins que es resolgui aquesta qüestió”. És a dir, no es preveu mantenir noves trobades amb els representants dels treballadors fins que no acabi el procediment judicial obert aquest dilluns.
El comunicat també afegeix que la companyia “ha treballat intensament per defensar els interessos de l'empresa i dels seus usuaris, actuant sempre de conformitat amb la legislació vigent”. Per això, es lamenta que “la decisió adoptada no hagi considerat aspectes fonamentals que són clau per a una resolució fonamentada en dret, que sigui justa i equitativa del conflicte”.
Comentaris (15)