Cicland abandona les parròquies altes i es queda al centre de forma gratuïta fins a finals d’any

Les parades ubicades a Encamp, Canillo o la Massana es traslladen per oferir “un servei més eficient” després de constatar que tenien una utilització reduïda per part dels usuaris

Bicicletes de Cicland.
Bicicletes de Cicland. Toni Solanelles

Ciclanc es reformula. El servei de bicicleta elèctrica quedarà restringit en les pròximes setmanes únicament a les parròquies centrals (Andorra la Vella i Escaldes-Engordany) i a Sant Julià, vista l’escassa demanda que es tenia a les més altes. Per això, les parades ubicades a Encamp, Canillo o la Massana es reubicaran al centre del país. A banda, fins a finals d’any serà gratuït, igual que el transport públic, una exempció de pagament permanent per als joves entre 16 i 20 anys.

L’anunci d’aquesta nova era del servei s’ha fet aprofitant la signatura del nou conveni de col·laboració entre Govern i els comuns. En aquest cas, només els de Sant Julià, Andorra la Vella i Escaldes- Engordany. Es tracta, segons ha apuntat la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, d’una “reestructuració” per “fer més eficient un servei públic” després d’haver analitzat el seu funcionament els darrers anys. I es va constatar que a les parròquies altes l’ús era reduït.

El servei passa a ser de franc per als joves entre 16 i 20 anys i fins al desembre ho serà per a tothom, mesura que no es descarta que pugui anar més enllà

“Es fa l’anàlisi del servei que s’ha ofert fins ara i s’aposta per l’eficiència. Agafem estacions poc utilitzades i les posem a llocs on es faran servir més”, ha comentat Calvó. Així, per exemple hi haurà noves estacions a Sant Julià -dues- i a Andorra la Vella -zona esportiva de Santa Coloma, Serradells i Lycée-. També es crearan parades virtuals i es canviaran totes les bicicletes.

Paral·lelament, per intentar incrementar el seu ús el servei serà gratuït per a tots els joves entre 16 i 20 anys. Es tracta, ha apuntat la ministra, d’un col·lectiu que en pot fer un ús important. A banda, aquesta exempció de pagament serà general durant els pròxims quatre mesos, seguint la mesura que ja s’aplica a les línies nacionals de bus.

“Es fa l’anàlisi del servei que s’ha ofert fins ara i s’aposta per l’eficiència. Agafem estacions poc utilitzades i les posem a llocs on es faran servir més”, ha comentat Calvó. Així, per exemple hi haurà noves estacions a Sant Julià -dues- i a Andorra la Vella -zona esportiva de Santa Coloma, Serradells i Lycée-. També es crearan parades virtuals i es canviaran totes les bicicletes.

WhatsApp Image 2022 08 30 at 13.29.20

Paral·lelament, per intentar incrementar el seu ús el servei serà gratuït per a tots els joves entre 16 i 20 anys. Es tracta, ha apuntat la ministra, d’un col·lectiu que en pot fer un ús important. A banda, aquesta exempció de pagament serà general durant els pròxims quatre mesos, seguint la mesura que ja s’aplica a les línies nacionals de bus. En aquest sentit, Calvó ha avançat que ja hi ha un acord amb la concessionària mitjançant el qual Govern pagarà una compensació durant aquest període.

La mesura serà, inicialment, fins a finals d’any. La titular de Medi Ambient, però, no ha tancat la porta a un possible allargament, sempre vinculat al que es faci amb les línies de bus. “Es valorarà al desembre; té sentit si es manté la gratuïtat del transport públic”, ha apuntat la ministra.

Més enllà dels canvis a les estacions, el servei incorporarà altres novetats. Entre elles, les bicicletes. Durant el setembre arribaran nous models que, justament, entre altres prestacions incorporen la possibilitat de disposar de parades virtuals que, com ha remarcat la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, “ocupen menys espai a la via pública”.

Una parada de Cicland.

Relacionat

El projecte Cicland, sense paperetes per continuar a Escaldes

La mandatària, justament, ha admès que el servei, fins ara, li generava certs dubtes. Especialment pel fet que “calen carrils bici”. Serà, apunta, “una de les claus de l’èxit”. Ara, ha afirmat, “s’han fet millores que ens semblen bones”.

Els altres dos cònsols que han signat el contracte han refermat la necessitat d’apostar per una mobilitat més sostenible. “Pensem que el foment d’aquest tipus de servei i la seva gratuïtat és positiu i s’emmarca dins la nostra política de foment de pràctiques saludables”, ha apuntat des d’Andorra la Vella Conxita Marsol. Per la seva banda, Josep Majoral, ha indicat que “cada dia hem d’anar més cap a aquí, cap aquesta mobilitat sostenible”.

Els tres cònsols amb la ministra ensenyen el nou conveni signat.
Els tres cònsols amb la ministra ensenyen el nou conveni signat.

Comentaris (13)

Trending