El projecte Cicland, sense paperetes per continuar a Escaldes

La cònsol major, Rosa Gili, assegura que es mantindran mentre duri el compromís dels comuns, però que s’hauria de reformular des de diversos aspectes perquè es mantingués a la parròquia

Una parada de Cicland.
Una parada de Cicland. Toni Solanelles

El Govern confiava quasi plenament en la continuïtat del projecte Cicland a Escaldes-Engordany, però des del comú no ho tenen gens clar. De fet, la balança actualment es decanta molt més cap al no. La cònsol major, Rosa Gili, assegura que mantindran el compromís que es va fer a l’inici, que era de cinc anys. Més enllà, és força complicat que es continuï oferint el servei a la parròquia si no es fan diversos canvis adaptatius.

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, estava convençuda que Escaldes era una de les parròquies que més usuaris aportava a Cicland. Però la visió del comú és contradictòria amb aquesta afirmació, “l’estudi que hem fet fins ara no demostra que funcioni”. Gili assegura que “qualsevol ciutadà pot veure que no veiem bicis d’aquest projecte que es moguin massa, ho hem analitzat des del comú i és una realitat”. Per tant, un dels ‘sí’ definitius amb els quals confiava el Govern per poder mantenir l’activitat de Cicland serà més aviat un ‘no’. La cònsol no vol tancar al 100% les portes, però “ens costa veure una continuïtat”.

Bicicletes de Cicland.

Relacionat

Govern confia que Escaldes es mantingui en el projecte de Cicland

En aquest sentit, el contacte que s’ha tingut amb el Govern ha estat per mantenir el compromís que es va fer per part dels comuns en engegar el projecte. El compromís era de cinc anys, i Gili calcula que deu quedar-ne un, aproximadament. Després, la continuïtat d’Escaldes penja d’un fil. Els principals hàndicaps que s’han trobat a la parròquia i que, més enllà del poc ús detectat, fan que perilli Cicland és bàsicament de plantejament. “No sé si és el concepte o la manera que es va fer”, explica Gili, “que aquestes bicicletes han quedat obsoletes, o un problema de preus”.

“A la parròquia necessitem espais per altres coses, i ara tenir una infraestructura d’aquesta envergadura i que no funcionin massa, no som gaire partidaris”

L’espai també és clau perquè Escaldes dubti de voler continuar. Les infraestructures on es carreguen les bicicletes, segons Gili, “ocupen molt, i nosaltres precisament no anem sobrats de lloc”. La solució que planteja la cònsol és un tipus de parades virtual, que ocupin menys. Bàsicament, indica que “a la parròquia necessitem espais per altres coses, i ara tenir una infraestructura d’aquesta envergadura i que no funcionin massa, no som gaire partidaris”. La manca de carrils bici també se suma a aquest motiu. És un projecte que la cònsol afirma que es té en compte i que es vol treballar, però amb les obres de les torres ha estat encara impossible, “però en acabar volem desencallar això”.

Entre unes coses i altres, la conclusió és que les esperances del Govern, de moment, no es compliran. Els únics elements que es tenia previst des de Cicland afegir eren nous punts de parada i l’abonament jove. Però això podria no ser suficient perquè la resposta d’Escaldes a mantenir-se sigui afirmativa. El temps prudencial que es dóna és fins que s’acabi el compromís, “a nosaltres, evidentment, ens encantaria que funcioni una cosa així”, assegura Gili. La condició principal, un cop més, és que el projecte es millori, “si es treballa i realment veiem que la gent ho utilitza i que és un servei que interessa, veurem i analitzarem en aquell moment què és el que tocarà fer”.

Comentaris (3)

Trending