Toni Martí rebrà dijous que ve la plataforma antiheliport enmig d'una notable 'autopressió'

Comentaris

Toni Martí rebrà dijous que ve la plataforma antiheliport enmig d\'una notable \'autopressió\'
Toni Martí rebrà dijous que ve la plataforma antiheliport enmig d\'una notable \'autopressió\'

El cap de Govern, Toni Martí, rebrà dijous de la setmana que ve els integrants del col·lectiu veïnal que s’oposa a la construcció de l’heliport nacional en uns terrenys a tocar de la central de FEDA. La trobada es preveu ‘calenta’ i sota una notable pressió per al polític escaldenc. Entre els opositors al projecte -que no necessàriament al fet que Andorra pugui acabar disposant, en algun lloc, d’un equipament de les característiques de l’anunciat- hi ha força patums d’Escaldes. ‘Personalitats’ que al seu dia han ostentat càrrecs de representació institucional i que, en bona mesura, des del punt de vista polític han estat sempre propers a Martí.

La trobada, confirmada avui mateix pels responsables de l’agenda del cap de Govern, és la continuació de la reunió que una nodrida representació de la plataforma van mantenir amb el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó. Els veïns van entrar enutjats a la conversa amb el titular ministerial i en van sortir encara més alterats. I amb la sensació que si no enganya poc li falta i que, com a mínim, adequa el discurs en funció del seu interlocutor fins al punt de contradir-se. Tampoc no sembla que els estudis tècnics siguin molt contundents sobre la idoneïtat de l’espai on es projecta la construcció de l’heliport. Torres Falcó hauria assegurat als opositors que la majoria d’aproximacions a la infraestructura s’acabaran fent per la zona nord, és a dir, pel con encampadà, i que suposaria una menor afectació en les zones residencials escaldenques.


Des del sogre de la ministra de Cultura a l'exsíndic Estanislau Sangrà passant per Antoni Puigdellívol o Miquel Aleix serien contraris a la ubicació de l'equipament


Les diverses fonts consultades han remarcat el fet que el discurs s’adapta en funció de les necessitats més que no pas de les evidències tècniques. I que en el rerefons de tot plegat semblaria evidenciar-se un altre problema: cal un heliport perquè les instal·lacions d’aquestes característiques existents al país, ja siguin heliports (com el de la Massana) o helistops (el que hi ha als sostres de la caserna de bombers o de l’hospital) possiblement no complirien actualment les normatives vigents si mai els organismes internacionals d’aviació hi fessin una acurada inspecció. La plataforma, segons fonts properes al ministeri, hauria demanat també còpies de diversos informes. Per exemple, d’un estudi que se suposa que descartaria per manca d’idoneïtat el terreny de la Borda Vidal, a Sant Julià de Lòria, proper a la frontera hispanoandorrana.

Més enllà, però, de raonaments tècnics i arguments discrepants, Toni Martí es trobarà cara a cara amb la pressió que ja ha estat rebent telefònicament. Són diversos els que donen suport amb la seva firma a la campanya d’oposició a l’heliport en els terrenys de la unitat d’actuació de les Tresoles, en terme parroquial encampadà, els que han despenjat el telèfon per mostrar el seu descontentament al cap de Govern. O millor encara: al ‘Dotet'. Perquè es tracta de gent, de persones, que han estat molt a prop de Martí i del seu entorn


Es tem que es necessita la infraestructura perquè les actuals, de revisar-se bé pels organismes internacionals, podrien estar fora de la normativa vigent


Per començar, per exemple, només cal observar que entre els habituals de les darreres trobades, aquells que apareixen a les fotografies, hi ha Antoni Rodríguez, sogre de l’actual ministre de Cultura i Esports, Olga Gelabert. I al seu torn, extiet polític del titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, alhora que també exfamiliar polític del síndic general, Vicenç Mateu. Una altra de les significades opositores al projecte seria Pilar Cortadellas, esposa de qui fou cònsol d’Escaldes quan el quart esdevingué parròquia Magí Maestre, alhora, és clar, que mare de l’exministra de Finances i impulsora del Partit Reformista d’Andorra (formació que es dissoldria ràpidament en DA) Mireia Maestre.

Més noms significatius que s’amaguen de mostrar el seu malestar amb el projecte i que tampoc no han dubtat d’enviar els seus dards a Toni Martí seria l’empresari i exministre de Turisme i Medi Ambient (i encara anteriorment cònsol d’Andorra la Vella, per exemple), Antoni Puigdellívol, que no seria estrictament de la corda del màxim responsable governamental però sí té certa capacitat d’influència. N’hi ha d’altres que no se signifiquen públicament però que també hi diuen la seva i són manifestament contraris a l’heliport de les Tresoles. En aquest cas, per exemple, s’hi trobaria l’exsíndic general Estanislau Sangrà, pare de l’exministre del mateix nom i una de les persones més influents en l’entorn ‘martinià’. Sangrà té clar que no pot aparèixer ell enlloc, ni tan sols la seva firma. Una altra cosa és que maniobri.

I qui també hauria entès les queixes, reivindicacions i malestar dels opositors, seria l’actual president suplent del grup parlamentari de Demòcrates per Andorra (DA), Miquel Aleix. El conseller general -com va fer amb els opositors a la transformació de l’avinguda Carlemany en Vivand- ha donat el seu suport silenciós a la plataforma contrària a l’heliport. De fet, els representants de la plataforma hi van mantenir, amb Aleix, escaldenc, una trobada formal per expressar-li el seu neguit. El conseller general va ser un dels primers en viure en directe com les gasten aquells que, aparentment, són ‘dels teus’. És allò que la confiança fa fàstic. Aleix prou que ho va notar. Ara, dijous que ve, serà el torn de Toni Martí. Si hi acaba havent heliport, pot ser que surti volant.

Comentaris

Trending