Toni Martí i el seu entorn escaldenc es plantegen la continuïtat a Demòcrates

La derrota a les comunals més el vincle cada cop més fort entre els taronges i els liberals deixa l’excap de Govern en una complicada situació dins la formació que va impulsar

Toni Martí amb altres membres del comitè demòcrata d'Escaldes seguint el debat televisiu escaldenc.
Toni Martí amb altres membres del comitè demòcrata d'Escaldes seguint el debat televisiu escaldenc.
La derrota demòcrata a les eleccions comunals de diumenge passat, a Escaldes, i el vincle cada cop més intens entre els taronges i Liberals, reforçat pels resultats dels mateixos comicis, deixen en una situació molt complicada dins de Demòcrates el seu màxim impulsor i expresident, l’excap de Govern Toni Martí, fins al punt que s’estaria plantejant deixar el partit. En el mateix cas s’hi trobarien persones del cercle de Martí, majoritàriament centrat, encara que no únicament, a Escaldes, malgrat que no engloba tot el comitè parroquial.

Fonts oficials de la direcció demòcrata han negat que hi hagi cap variació en relació amb la militància de diversos càrrecs o excàrrecs del partit a Escaldes. Però segons que ha pogut saber l’Altaveu, malgrat que no ho ha fet pels conductes formals, i per tant Demòcrates oficialment no ho contempla, Martí sí que hauria comunicat a alguns dels actuals dirigents de la formació que deixa l’afiliació al partit malgrat que de moment queda com a simpatitzant. L'expresident del partit i el seu posicionament també té suports en altres punts del país.

La derrota electoral, el fet que s’hagi culpat al ‘martinisme’ d’aquest fet per no voler pactar amb Liberals, i l’anunci que l’aliança va endavant perquè els resultats dels comicis avalen l’estratègia pactista s’hauria posat molt malament en Martí i el seu entorn. L’excap de Govern de cap manera accepta l’entesa amb el partit presidit per Jordi Gallardo. De fet, i encara que sense pressa, és més que probable que l’aliança demòcrata-liberal vagi evolucionant els propers temps. Fins al punt que malgrat que és aviat, es dóna per fet que en les properes eleccions generals Demòcrates acudirà als comicis sota una nova denominació que inclourà, com a mínim, també els liberals. Almenys, els liberals ‘gallardistes’.

En alguns cercles, i de manera informal, Martí també hauria deixat anar la seva intenció d’intentar impulsar una nova formació política. Però això és encara molt embrionari. Abans cal veure si es materialitzen les sortides que s’estan avaluant. No es pot oblidar que l’entorn de l’excap de Govern a Escaldes es troba en bona part al comandament del comú. I aquests darrers dies d’any són d’intensa activitat. Els cònsols, Trini Marín i Marc Calvet, en presència també d’Àngel Grau, l’històric secretari general comunal, han fet ja més d’una trobada amb Rosa Gili i el seu cercle més proper per preparar el relleu a la corporació comunal.

Segons fonts coneixedores d’aquestes trobades, alguna de les quals va durar fins a sis hores, l’intercanvi d’informació per assegurar un bon traspàs hauria estat prou positiu. Aquesta propera setmana, però, encara s’ha de fer molta feina. Dissabte vinent es du a terme la sessió en què els nous electes juraran o prometran els seus càrrecs i s’escolliran els càrrecs de comandament, que no hi ha dubte que en el cas d’Escaldes seran Rosa Gili i Joaquim Dolsa.

Comentaris (5)

Trending