Un sistema de control detectarà possibles moviments de l’esllavissada del Forn de Canillo

S'han perforat dos sondejos nous que s'han equipat amb aparells que registren de manera continua el desplaçament i s'envia diàriament a un servidor

Un dels aparells instal·lats al Forn de Canillo.
Un dels aparells instal·lats al Forn de Canillo. ARI

Aquest mes s'ha tancat, després de quatre anys de treball, el projecte Poctefa (Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra, 2014-2020) anomenat Pyrmove 'Anàlisi regional del risc d’esllavissades al Pirineu'. S'ha estudiat en detall el moviment del Forn de Canillo. Es van perforar dos sondejos nous al peu del lòbul de Cal Ponet-Cal Borró que s’han equipat amb piezòmetres i extensòmetres de cable que registren de manera continua el desplaçament i s’envia diàriament a un servidor per a fer-ne el seguiment.

 

 

Les dades que es rebin permetran obtenir una modelització més acurada i actualitzada. En un futur, aquesta instrumentació es podria arribar a utilitzar com a sistema d’alerta, però calen més dades per conèixer millor el seu comportament i definir uns valors llindar acurats. Aquestes dades són útils per complementar estudis que sovint necessiten gestors del territori o Protecció Civil. També s'han estudiat l'aiguat del 1982.

El projecte està format per socis dels tres territoris fronterers: la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC, coordinadora del projecte) i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) per part d’Espanya, Andorra Recerca + Innovació (AR+I) com a soci andorrà, i per la part francesa el Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM) i el Centre d’Étude et d’Expertise sud els Risques, l’Environment, la Mobilité et l’Aménagement (Cerema).

Aquest projecte tenia com a eixos prioritaris, repartits en cinc accions: promoure l’adaptació al canvi climàtic i la prevenció i gestió de riscos geològics; fomentar la inversió per abordar els riscos específics i desenvolupament de sistemes de gestió de catàstrofes; sensibilitzar autoritats i població al risc d’esllavissades; millorar la capacitat d’anticipació i resposta dels actors del territori als riscos específics i a la gestió de catàstrofes naturals.

Etiquetes

Comentaris

Trending