Sis segles després del sisme més important que s’ha deixat notar per aquestes contrades

El 2 de febrer del 1428 hi ha registrat un terratrèmol d’intensitat IX amb epicentre a Camprodon, segurament el moviment tèctònic més important documentat a Catalunya, i que se sospita que hauria pogut originar l’enderrocament de Sant Serni de Tavèrnoles

Una imatge de Sant Serni de Tavèrnoles.
Una imatge de Sant Serni de Tavèrnoles.

Aquest dimecres es compleixen 598 anys del sisme de més intensitat que ha afectat mai Andorra. Va ser el dia de la Candelera -2 de febrer- del 1428 que amb epicentre a Camprodon es va registrar un terratrèmol d’intensitat IX que va tenir una forta afectació. De fet, és el moviment tectònic més fort documentat a Catalunya. De fet, durant el primer terç del segle XV es van registrar diversos cicles sísmics prou rellevants.

En un treball fet per l’historiador Carles Gascón i el geòleg Valentí Turú s’hi apunta que aquell sisme hauria originat una mena de corredor per la vall de la Valira que necessàriament s’hauria hagut de deixar notar per aquestes contrades. En el seu moment, es va acreditar una afectació fins a Puigcerdà però es va deixar oberta la porta al fet que hagués anat més enllà. I és aquí on furgaven Gascón i Turú a partir del seu estudi ‘Pont Trencat: La seqüència sísmica de 1427-1428 a la Vall de Valira (Andorra-Alt Urgell, Pirineus Orientals)’.

pont trencat

Mapa d’intensitat sísmica segons Olivera et al. (2006) amb el epicentre i isosistes per al terratrèmol del 2 de febrer de 1428.

En l’esmentat treball s’hi diu que “de tots els sismes d’aquest cicle, el més intens fou el del dia 2 de febrer de 1428, amb epicentre a Camprodon, on es calcula que tingué un grau d’intensitat IX (MSK); l’àrea de màxims danys es detecta entre la zona de Camprodon i la de Puigcerdà, amb unes intensitats VIII-IX (MSK). La relativa proximitat de l’epicentre d’aquest sisme a la vall del Valira ens fa pensar que l’esllavissada de Pont Trencat i la ruïna de Sant Serni podrien haver estat ocasionats pel sisme del 2 de febrer de 1428”.

Etiquetes

Comentaris

Trending