Quatre setmanes d’obres per protegir un talús rocós que es va desprendre el maig

La matinada del 16 de maig diversos blocs rocosos van acabar a la carretera CG-1 a l’altura aproximada de la depuradora de Sant Julià

Un dels blocs rocosos que es van desprendre i van arribar a la carretera.
Un dels blocs rocosos que es van desprendre i van arribar a la carretera. COMÚ DE SANT JULIÀ

Quatre setmanes de treballs haurien de ser suficients per poder protegir degudament el talús rocós del qual es van desprendre tot un seguit de blocs que van anar a parar a la carretera CG-1, més o menys a l’altura de la depuradora de Sant Julià, el 16 de maig. El fet que s’estigués encara en ple confinament i amb restriccions de mobilitat van evitar que l’ensurt que hi va haver tingués conseqüències més greus.

El Govern ha licitat les obres. Les empreses que vulguin adjudicar-se els treballs tenen de marge fins a dimecres per presentar les seves ofertes. La zona afectada, a la canal del Cuinal, i a l’altura aproximada del quilòmetre 9,535 de la carretera general CG-1, està decretada com de perillositat alta per la caiguda de blocs rocosos en el tram més elevat, mentre que la perillositat passa a ser mitjana a la zona de recepció o part baixa, és a dir, a la carretera. En tot cas, hores d’ara no disposava de cap protecció específica.

Els tècnics han previst, en primer lloc la col·locació de xarxa de triple torsió a tot el vessant rocós i posteriorment, la col·locació de malla de cable d’alta resistència i cables d’arriostrament i bulons a la zona més fracturada

Producte del pas del temps, la degradació natural, les altes temperatures i també la filtració d’aigua, es van desprendre uns blocs de pissarra i filites que sortosament no eren especialment grans -això no vol dir que no haguessin causat danys molt importants d’enxampar una persona, per suposat, o fins i tot un vehicle- i van caure en una hora de poca circulació (5 de la matinada) uns dies (16 de maig) que la mobilitat encara era molt baixa atès que el confinament, encara que amb excepcions, estava vigent.

Ara, els tècnics han previst, en primer lloc la col·locació de xarxa de triple torsió a tot el vessant rocós i posteriorment, la col·locació de malla de cable d’alta resistència combinada amb cables d’arriostrament i bulons a la zona de vessant més fracturada. A la part superior del vessant es preveu també la col·locació d’una porteria formada per barres d’acer i xarxa de triple torsió, que servirà tan per augmentar la seguretat de la carretera, com la dels treballadors durant el transcurs de les obres.

L'esllavissada ha obligat a tallar durant una estona la carretera general 1.

Relacionat

Ensurt per un despreniment de rocs a l'altura de la depuradora de Sant Julià

La feina, una vegada adjudicada i es posi en marxa, hauria de durar unes quatre setmanes. Aquest termini, però, es pot veure modificat per moltes circumstàncies. Per exemple, les inclemències meteorològiques. En tot cas, segons la memòria justificativa del projecte, caldrà que quan hi hagi l’actuació constructiva en marxa es facin talls de carretera que afectaran un dels dos carrils de circulació de pujada en sentit Andorra la Vella.

Comentaris

Trending