La Massana afirma que té “la consciència molt tranquil·la” sobre els límits i el parc solar

El comú es va guiar amb la cartografia andorrana per acordar les autoritzacions que havia d’estendre pertinentment a favor de Nord Andorrà; els ministeris espanyols de Foment i Interior avaluen la situació

Estructures que soportaran les plaques fotovoltaiques al planell de la Tosa.
Estructures que soportaran les plaques fotovoltaiques al planell de la Tosa. NORD ANDORRÀ

El comú de la Massana té “la consciència molt tranquil·la” en relació amb els límits territorials, que en el seu cas, al planell de la Tosa, són també la línia de frontera de l’Estat, i les autoritzacions atorgades per la construcció del parc solar de Pal que promou Nord Andorrà. Així ho ha assegurat el conseller de Turisme comunal, Josep Maria Garrallà, durant la presentació d’un esdeveniment de turisme comercial.

Garrallà, per prudència, no s’ha volgut estendre més en relació amb la qüestió, que ara ja està analitzant-se entre els dos estats implicats. Fonts comunals sí que han assegurat que en el moment d’avaluar el projecte presentat per la distribuïdora elèctrica massanenca, sí que es va tenir en compte la cartografia. Evidentment, però, l’andorrana. I es va constatar que estava íntegrament en territori nacional. Per tant, des d’aquest punt de vista no hi va haver problema i, en conseqüència, es defensa que el parc solar, com les basses d’aigua, estan en sòl andorrà.

Xavier Espot en una compareixença davant els mitjans de comunicació.

Relacionat

Espot admet que s’analitza amb Espanya si el parc solar de Pal envaeix sòl aliè

Però aquesta qüestió caldrà dilucidar-la entre les parts. I n’hi ha per temps, segurament. Igual com el cap de Govern, Xavier Espot, va reconèixer aquest dilluns que la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, està en contacte constant amb l’ambaixador d’Espanya al Principat, l’ambaixador, Àngel Ros, ha admès que ha passat els informes corresponents tant als ministeris d’Interior i de Foment espanyols. I tècnics dels dos departaments ja estarien posant fil a l’agulla sobre la qüestió.

També des del punt de vista català, l’Ajuntament de Valls de Valira està fent la seva feina. Els límits de frontera estatal correspon a Madrid, però no deixa de ser cert que a nivell municipal també hi ha interessos i aquesta setmana agents rurals haurien de fer visures per mirar si, sota criteri català -la cartografia de Catalunya i d’Espanya coincideix, per això- els panells solars s’han plantat dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Comentaris (5)

Trending