I és que el màxim responsable de l’executiu ha hagut d’aguantar l’envestida empresarial, en aquest cas, a través de la Cambra de Comerç. Encara que sense cridar i llegint el parlament que tenia escrit, el president de l’ens cameral, Josep Maria Mas, ha alçat la veu i la llum d’alerta sobre la llei de sostenibilitat en la construcció. Mas ha assenyalat “la inquietud i la preocupació que està generant en el sector empresarial i en els inversors. L’estabilitat del marc jurídic que regula l’activitat dels agents econòmics és indispensable per fer prediccions més o menys fermes”.
La Cambra alerta de “la inquietud i la preocupació que està generant en el sector empresarial i en els inversors. L’estabilitat del marc jurídic que regula l’activitat dels agents econòmics és indispensable per fer prediccions més o menys fermes”
El president de l’ens hi ha afegit que “la Cambra sempre ha defensat un creixement equilibrat i sostenible del país, que sigui respectuós amb el medi ambient. De fet, els plans de creixement ja s’havien d’haver fet des de fa temps. Tanmateix, cal planificar les accions i acompanyar la llei amb un estudi que avaluï l’impacte social i econòmic de les mesures”. Aquest estudi no s’ha fet. Els documents que avaluen l’impacte de la llei presenten dades irrisòries. En canvi, sí que s’encomana als comuns que facin un estudi de càrrega “d’acord amb la idiosincràsia de la seva parròquia”, ha dit Espot.
El màxim responsable de l’executiu ha insistit molt i molt en què no hi ha cap moratòria en curs. En principi, aquest dimecres es publicarà al BOPA la nova legislació i entrarà en vigor, que també frena durant dos anys l’atorgament de noves llicències sobre allotjaments turístics. “Si fos una moratòria s’hagués llançat un molt mal senyal”, segons Espot, per a qui, en relació amb la construcció, sols es tracta de “mesures adoptades per ordenar i harmonitzar l’urbanisme”.
“La realitat demostrarà que les mesures no són traumàtiques” i que s’adopten "per no veure’ns abocats a una moratòria. No podíem seguir tancant els ulls a una realitat que, ens agradi o no, ens beneficiï o no, era una realitat desbocada.” Espot ha arribat a dir que la xarxa elèctrica actual no pot suportar gaire més increments de consums si no es fan inversions anuals d’uns trenta milions que ara mateix FEDA no pot fer. O que la capacitat de les depuradores també està al límit.
El mandatari governamental manté que “no fer res al final ens hagués abocat a haver d’adoptar decisions molt més traumàtiques. No estem posant un fre excessiu a la construcció, no estem establint cap tipus de moratòria”
“No fer res al final ens hagués abocat a haver d’adoptar decisions molt més traumàtiques. No estem posant un fre excessiu a la construcció, no estem establint cap tipus de moratòria”, ha indicat Espot, que ha explicat que “als tràmits actuals s’hi afegeix un tràmit més” que serà una avaluació dels ministeris de Medi Ambient i de Territori, ja que no només es pot tenir en compte que un projecte en concret compleix sinó que també cal que es tingui en compte l’entorn on s’insereix. “És normal que es tinguin en compte circumstàncies extrínseques.”
Per tant, segons el responsable de l’executiu, les “mesures eren necessàries” alhora que “vull llançar un missatge de tranquil·litat perquè no serà ni una aturada ni una moratòria”. I els filtres s’acabin posant per part dels ministeris esmentats “seran normes, decisions que consensuarem àmpliament en diversos sectors”. Xavier Espot també ha assegurat que no és pas la nova legislació a punt de provocar-se la que crearà la ‘bombolla’ que hi està havent amb una allau de noves demandes, de nous projectes entrats als comuns. Però és evident que “tothom defensa els seus interessos”.
NEGUIT I RESPECTE A LES DEMANDES
Espot ha explicat que la reacció d’entrar a tràmit nous projectes constructius té a veure amb la indefinició que pot semblar aportar la mesura -i que està segur que es dissiparà una vegada quedi clar quins seran els filtres que s’aplicaran- i el “neguit” que aquesta indefinició genera. El cap de Govern també s’ha referit a la moratòria de llicències en relació amb els allotjaments turístics, que ha vingut a dir que l’increment hagut els darrers temps era incompatible amb la sostenibilitat del model i en l’increment de la qualitat del turisme que es busca.
Alhora, però, ha mostrat el seu respecte en relació amb les accions legals que es duguin a terme i que l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics ja ha anunciat. Espot defensa que les mesures aprovades s’adiuen a la Constitució però, en tot cas, estarà a expenses el Govern, com no pot ser d’altra manera, de qualsevol decisió que dictin els tribunals ordinaris, que seran els primers que hauran d’afrontar la demanda, com, posteriorment, si escau, el Constitucional.
Comentaris (12)