Arquitectes promouen l’anul·lació del concurs per fer el projecte dels pisos a preu assequible

Alguns dels requisits que imposa el plec de bases per a l’elecció d’un professional que elabori el disseny de la promoció que s’ha de construir a la Borda Nova fa témer que el procés està ‘teledirigit’

El terreny on s'ha de construir l'edifici, del qual se sortirà pel viaducte que uneix Terravella i Borda Nova.
El terreny on s'ha de construir l'edifici, del qual se sortirà pel viaducte que uneix Terravella i Borda Nova. G. P.

Temor a estar davant d’un procés de selecció ‘teledirigit’. Aquesta és la sospita que tenen alguns arquitectes en relació amb les condicions imposades pel Govern en el marc del concurs per escollir un professional que redacti el projecte de la promoció d’habitatges a preu assequible que s’hauria de construir a la zona de la Borda Nova, a Andorra la Vella. Davant d’alguns dels requisits que se sol·liciten, alguns professionals de l’arquitectura del país miren de promoure l’anul·lació del concurs.

El Col·legi Oficial d’Arquitectes (COAA) ja està al corrent del neguit d’alguns dels professionals del sector. De fet, almenys un d’ells s’hi ha adreçat de manera oficial tot sol·licitant per el possible perquè es deixi sense efecte la convocatòria. En el rerefons hi ha algunes de les particularitats que han de presentar els aspirants a la feina. En algun cas serien unes exigències tan específiques que consideren que sols un despatx, o a tot estirar molt pocs, estarien en condicions de poder complir allò que es demana.

Professionals consideren que les bases del procés “són inadmissibles pel col·lectiu dels arquitectes; van en conra de la lliure concurrència als concursos públics i a la pràctica només un o pocs despatxos professionals s’hi poden presentar

Com a mínim hi ha tres exigències que es consideren molt controvertides. Una és que s’ha de presentar un certificat del col·legi acreditant que “el concursant està autoritzat a exercir la seva professió a Andorra i pot realitzar treballs d’aquesta naturalesa”. I l’altra que calgui aportar un “llistat dels projectes redactats i de les obres efectuades amb direcció similars als del concurs acreditats mitjançant certificats dels promotors”. Amb això s’entén que es barra al pas a tots aquells professionals joves que podrien com a mínim voler-se foguejar en un procés d’aquestes característiques.

Però el que indigna encara més és que se sol·liciti un “certificat Passivhaus designer expedit pel Passivhaus Institut” alemany. Es tracta d’una exigència tant específica i que es considera fora de lloc que la pugui sol·licitar una administració que en aquest cas sí que hi ha la temença que hi ha en ment un reduidíssim grup de professionals al qual es vol confiar el projecte. I encara es lamenta que l’únic que es demana -a part de requisits com els esmentats fins ara- és una relació de les pretensions econòmiques, dels honoraris. I, en canvi, no es requereix cap documentació relativa a un possible plànol o un esbós sobre l’edifici que es pretén dissenyar.

Els terrenys on s'ha d'edificar el bloc de pisos socials.

Relacionat

Govern estima en més d’11 milions el cost del bloc que vol destinar a pisos socials a la Borda Nova

Com es diu en un dels escrits que hauria rebut el COAA sol·licitant que “es faci el possible per l’anul·lació del concurs”, les bases del procés d’un projecte “important per la seva situació i pressupost, són inadmissibles pel col·lectiu dels arquitectes; van en conra de la lliure concurrència als concursos públics i a la pràctica només un o pocs despatxos professionals s’hi poden presentar”. Ja al seu dia una situació similar va passar amb els requisits exigits per poder elaborar el projecte de l'Arxiu Nacional. Era una altra cosa. Però el malestar és el mateix o més encara en aquesta ocasió.

Comentaris (15)

Trending