L’anunci de la moratòria dispara els metres visats: els mateixos en setze dies que en nou mesos

Per trobar xifres similars als 760.000 validats fins ara (400.000 fins a l’11 de setembre i 360.000 més després) cal remuntar-se fins al 2007-2008, mentre que d’ençà al 2021 s’han mantingut en dades entorn dels 200.000

Un edifici en construcció.
Un edifici en construcció.

El col·legi d'arquitectes va visar 360.000 metres quadrats en els 16 dies que van transcorre des de l'anunci de la moratòria de la construcció fins a la seva entrada en vigor. Des de principi d'any i fins a l'11 de setembre se n'havien visat 400.000. El creixement és tant o més exagerat en allò relacionat amb els plans parcials, passant dels 170.000 als 470.000 metres visats. Aquesta evolució per col·legi d'arquitectes denota el descontrol en el creixement urbanístic.

Els comuns ho havien constatat amb un increment de projectes entrats després de l’anunci de la moratòria de la construcció en el decurs del Debat d’Orientació Política (DOP). Ara el col·legi d’arquitectes del Principat ha posat més detalls a les dades. En aquest sentit, la seva degana, Sònia Palau, ha puntualitzat que, fins a l’11 de setembre, s’havien visat 400.000 metres quadrats, mentre que els 16 dies que van transcorre des de l’anunci a la seva entrada en vigor (del 12 al 28 de setembre), la xifra es va enfilar fins al 760.000; és a dir, gairebé el mateix entre gener i agost que en mig setembre -360.000-. Si es fan els comptes, el 47% de metres quadrats visats s’han entrat en aquests dies.

Edificis del coll d'Ordino .

Relacionat

Fins a l’entrada en vigor del fre a la construcció s’han demanat llicències per a 59 nous edificis

De fet, Palau ha apuntat que per trobar dades similars “ens hem de remuntar al 2007-2008”. L’any en què va iniciar-se una crisi econòmica. “Dubto que estigui lligat el mateix efecte”, ha matisat, a la vegada que ho ha exemplificat indicant que “algú ara està fent alguna cosa, mentre el 2008, no” i que “les hipoteques ara estan molt més controlades”. De fet, i a mode de comparativa, ha assenyalat que entre 2008 i l’any passar la xifra es va situar entorn dels 200.000, amb variacions amunt i avall, o inclús algun repunt fins als 500.000, però res comparable amb el que s’ha viscut aquest any.

La mateixa situació es pot extrapolar en el cas dels plans parcial, que van passar dels 170.000 fins abans de l’anunci als 300.000 que es van entrar durant aquells dies.

La degana dels arquitectes assegura que “part dels projectes que s’han presentat aquests dies s’estaven treballant des de fa molts de temps. Eren projectes encarrilats”

De fet, Palau vincula, sense cap mena de dubte, aquest creixement exponencial a l’anunci de la moratòria. Tot i això, ha puntualitzat que “part dels projectes que s’han presentat aquests dies s’estaven treballant des de fa molts de temps. Ja estaven encarrilats”. Tot i això, també ha reconegut que amb altres no passa el mateix. A més, també ha avisat que “els metres vistes són indicadors, però no sempre acaben materialitzats”.

Aquest increment, per Palau, és fruit del “descontrol” en àmbit urbanístic i al creixement desbocat. La moratòria, per tant, ha de servir per “ordenar, estudiar i veure si ens ho podem permetre o no”. De fet, en aquest temps en què, s’ha de definir els nous criteris urbanístics entre comuns i Govern, “és important que hi hagi aportacions de tots els àmbits” i que es reculli l’aportació de diferents sectors amb diferents perspectives. Fins aleshores, “no sabrem l’impacte real que té”, ha conclòs.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending