Fins a l’entrada en vigor del fre a la construcció s’han demanat llicències per a 59 nous edificis

El ritme va ser elevat arran de l’anunci, però s’ha anat alentint els darrers dies: des de la setmana passada, només Andorra la Vella ha vist tramitades tres peticions de permisos

Comentaris

Edificis del coll d'Ordino .
Edificis del coll d'Ordino . ARXIU

12 de setembre. Xavier Espot anuncia l’impuls d’una mesura per frenar la construcció i poder replantejar el futur de l’urbanisme al país Gairebé, encara que s’insisteixi a negar-ho, una moratòria encoberta. La llei es tramitava per la via d’extrema urgència aquell mateix dia i el dimecres 14 s’aprovava. S’ha intentat fer ràpidament. Això, però, no ha evitat que un bon nombre de privats hagin tramitat la petició de llicències per construir. Finalment, fins a 66 edificis entre totes les parròquies.

L’anunci, queda clar, va provocar un efecte crida. Qui tenia el projecte més o menys avançat va accelerar al màxim i es va afanyar per portar-lo davant el respectiu comú. D’aquesta forma, llei a la mà, les corporacions hauran d’analitzar-lo i validar-lo amb la normativa anterior. No se’ls aplicarà ni la suspensió inicial ni el posterior requeriment d’una autorització extra per part dels ministeris de Territori i Medi Ambient. Tots ells seran avaluats segons la llei vigent fins dimarts.

Entre els 59 projectes, als quals després se sumen peticions per urbanitzar parcel·les o per tirar endavant plans parcials, hi ha un hotel, a Encamp

Aquest dimecres, a la tarda, el BOPA publicava el nou text legal. Aquest, segons una de les disposicions finals, entrava en vigor “el mateix dia”. Per tant, dimarts va ser el darrer dia per poder presentar projectes i, d’aquesta forma, saltar-se la moratòria. Cert, les darreres jornades, el ritme d’entrades ha disminuït de forma important.

De fet, només un dels comuns, el d’Andorra la Vella ha rebut noves peticions des de la demanda feta per Altaveu ara fa una setmana. En concret, tres més. Per a un total de sis. Totes elles per construir nous blocs de pisos. I això, sumat als de la resta de comuns, indica que al llarg d’aquestes dues setmanes i mitja s’han presentat un total de 59 peticions de llicència per poder fer edificis nous. Almenys un d’ells, a Encamp, per convertir-lo en un nou hotel.

Això, no té en compte altres tipus de llicència que també quedaran momentàniament en suspens fins que els comuns i Govern acordin els criteris que haurà de fer servir Territori i Medi Ambient per fer aquesta autorització extra. Durant aquests dies, hi ha corporacions que també han rebut sol·licituds per tirar endavant plans parcials o per urbanitzar parcel·les. En alguns casos, vinculades als projectes constructius.

De fet, el comú que més sol·licituds de tota mena havia rebut, la Massana, havia donat les dades agregades fa uns dies. Aquest dimecres, les ha detallat i acaba aportant 13 projectes concrets de construcció o d’ampliació, a banda d’altres per urbanitzar parcel·les o impulsar plans parcials.

En segon lloc, es troba Encamp, amb 12, seguida d’Ordino, amb 10, i Escaldes, amb 9. A Andorra la Vella i Sant Julià s’han comptabilitzat projectes per fer sis edificis a cadascuna de les parròquies. En darrer lloc hi ha Canillo, amb tres llicències demanades.  

Comentaris (2)

Trending