Tancada ‘en fals’ la investigació per la mort de vuit eugues en una explotació de Llorts

Les analítiques fetes a l’herba i l’aigua que van prendre els equins i també als teixits dels animals no han permès determinar les causes de la intoxicació aguda que els van causar la mort

-
-
La investigació endegada el maig passat per mirar d’aclarir les causes de la mort de vuit eugues i un cavall d’una explotació de Llorts propera a la mina de ferro s’ha tancat sense poder aclarir quin va ser l’origen de la intoxicació aguda que va causar la mort dels nou equins. Tot i així, els propietaris de l’eugassada, que la tenien degudament assegurada, han cobrat la corresponent indemnització del fons de compensació del bestiar.

L’incident va succeir els darrers diumenge i dilluns d’abril. Gairebé de manera fulminant van morir, en dues remeses, els nou animals. Veterinaris del departament d’Agricultura, que es va fer càrrec de la investigació, van agafar mostres tant de l’herba com de l’aigua que havien ingerit els equins com dels teixits dels equins morts. Tot plegat es va enviar a laboratoris especialitzats. Les analítiques encomanades, segons les fonts, no han pogut establir un tòxic concret com a causant de la intoxicació aguda que va patir l’eugassada i no s’ha volgut ampliar el treball analític, que hauria estat molt costós. 

Per la simptomatologia que van presentar, els experts no dubten que hi va haver un algun tipus d’intoxicació encara que, com s’ha dit, no s’ha determinat quina ni per quin motiu. L’asseguradora també va sol·licitar un peritatge propi que no va poder establir tampoc la causa concreta de la mort dels animals. Amb tot, doncs, es va donar per tancada la qüestió i el fons de compensació va indemnitzar el ramader segons el pactat.

Les fonts oficials consultades han assegurat que l’explotació afectada mai abans no havia tingut cap problema similar, menys encara tan greu, i tampoc ha experimentat cap anomalia amb posterioritat a aquell episodi. Tampoc cap de les altres explotacions que podien tenir cavalls pasturant per la mateixa zona no van patir cap tipus de complicació. La ramaderia afectada treballa amb total normalitat i la compensació percebuda és molt minsa, sense arribar a cobrir el que hauria pogut obtenir de vendre els animals eventualment per carn.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending