El tret del Taser: una actuació irreprotxable davant el perill

El jove que va ser reduït a Aixirivall després de rebre un dard elèctric no ha tingut cap mena de repercussió arran de la petita descàrrega que el va fer caure a terra com un sac

Just instants abans que el policia dispari l'arma elèctrica.
Just instants abans que el policia dispari l'arma elèctrica.

Tant la direcció de la policia com altres experts en la utilització de les pistoles elèctriques consideren que la utilització del Taser, que és així com comercialment es coneix l’eina, encara que el fabricant ja ha canviat de nom, dilluns a la nit en un incident amb un jove armat amb un ganivet a Aixirivall estava plenament justificada. L’actuació del policia que va disparar va ser proporcional al perill i el tret va ser net i efectiu.

Fins que no van començar a circular les imatges enregistrades aparentment per un veí, no va transcendir l’actuació policial. No va transcendir l’abast de la mateixa. Sí que se sabia que dilluns pels volts de les 11 de la nit diverses patrulles de policia havien hagut d’acudir al quart lauredià a contribuir a ‘calmar’ una persona amb una suposada crisi d’angoixa. Com va avançar l’Altaveu aquest dimecres, les imatges no deixaven lloc a cap dubte.

L’expolicia i formador andorrà en Taser Joan Comella reconeix “el tret està molt ben realitzat” i “l’acció individualitzada és molt bona”

La policia ha confirmat aquest dijous que dilluns a la nit va rebre un avís que hi havia una discussió en un domicili d’Aixirivall entre diversos integrants d’una família. Es va deixar clar que hi havia un jove visiblement alterat. A més, els agents ja coneixien l’home que van haver d’acabar reduint amb el dard elèctric. Encara no fa un mes ja se l’havia hagut de detenir per un altre enfrontament amb la policia i va un parell d’anys, més o menys, va protagonitzar un incident que de poc no li costa la vida quan es va llançar d’un precipici a tocar d’un dels centre comercials que hi ha fora del nucli urbà lauredià.

En aquest cas, quan els agents van arribar al lloc del requeriment ja es van trobar amb el jove al mig del carrer brandant el ganivet. Les fonts policials oficials han explicat que les imatges són prou eloqüents. I que queda clar que l’agent fa diversos advertiments i demana en diverses ocasions a l’home que deixi la navalla abans de procedir a disparar. També és clar que arran de la petita descàrrega elèctrica que va servir per tombar l’home com un sac damunt la neu no hauria produït cap mena d’alteració ni conseqüència per a la salut del jove, que va ser hospitalitzat a la unitat de salut mental. Haurà de ser la Batllia qui dictamini les mesures a adoptar. Més encara no essent la d’aquest dilluns la primera actuació fora de sí que el jove protagonitza.

Els agents es llancen damunt del jove un cop reduït.

Relacionat

La policia redueix amb una Taser un jove armat amb un ganivet i en actitud desafiant a Aixirivall

La de dilluns és de les poques intervencions amb tret real de Taser que es fa per part de la policia, encara que no l’única. Possiblement -també pel fet que n’ha quedat el testimoni de l’enregistrament- l’actuació més neta. En aquest sentit, l’expolicia i justament en l’actualitat formador de la companyia que fabrica les Taser, Joan Comella, ha admès que “el tret del policia és molt bo, està molt ben realitzat”. En aquest sentit ha deixat clar que “el Taser funciona”. Una altra cosa és si en l’ús de la força es podia haver dut alguna altra actuació preventiva, com la utilització d’un arc dissuasiu.

Sia com vulgui, Comella explica que veient les imatges i no havent-hi dubte que hi ha un perill real i, a més, que una persona la reacció de la qual és incontrolable, branda un ganivet en actitud desafiant, una situació “molt poc habitual a Andorra” fan que “la intervenció sigui molt bona i és per felicitar el policia”. En aquest sentit, el formador en Taser manté que “l’acció individualitzada està molt bé, és molt bona”.

Elements coercitius per als banders

Casualitats de la vida o no, les imatges van començar a rodar de manera gairebé viral pràcticament 48 hores després que s’haguessin captat. I es van difondre just quan diversos parlamentaris debatien al Consell les esmenes sobre la Llei dels banders i la possibilitat que els agents rurals poguessin portar ama curta, que ja semblava descartat i està descartat, però també la possibilitat que puguin equipar-se mitjans coercitius entre els quals no es descarta que hi hagi, a banda de les pistoles anestèsiques, pistoles elèctriques tipus Taser.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending