La policia investiga estafes consumades al país a partir del segrest de comptes d’Instagram

Una campanya molt agressiva a mitjan mes passat, que va servir per agafar el control de perfils andorrans i promocionar inversions en criptomonedes ha afectat diversos usuaris al Principat

Un dels missatges lligat a l'estafa.
Un dels missatges lligat a l'estafa.

La policia investiga diverses estafes consumades al país entre usuaris de xarxes socials que van ser enganyats a partir de comptes d’Instagram que prèviament havien estat enganyats. El cas es remunta a fa tot just un mes, quan una campanya molt agressiva va comportar que diversos usuaris de l’aplicació de mòbil esmentada caiguessin en la trampa i es quedessin sense el seu perfil. I delinqüents estrangers prenguessin el control d’aquells perfils i aconseguissin fer picar a tercers, que van acabar invertint en criptomonedes.

Encara que per a molts l’estafa es veia de tres hores lluny, la confiança lligada amb cert desconeixement de la situació fa que hi hagi usuaris de les xarxes socials que acabin caient al parany. I almenys mitja dotzena d’usuaris al país han acabat denunciant haver estat estafats per perfils que pensaven que eren amics o coneguts i que van resultar que estaven en mans d’organitzacions criminals que, mitjançant enganys previs, havien aconseguit el control d’aquells comptes.

Han estat centenars les persones al Principat que a mitjan mes passat van veure com els segrestaven els comptes d’Instagram. Enganys molt banals però efectius van permetre els ciberdelinqüents aconseguir les credencials dels comptes i, conseqüentment, assumir-ne el control. Fins i tot, persones de rellevància pública que a través d’altres canals -Twitter per exemple- alertaven haver estat víctima de l’engany. Però no tothom va estar al cas.

Un exemple de 'conversa hackejada'.

Relacionat

Onada de robatori de dades personals a través d’Instagram

En tot cas, aquests comptes amb els titulars suplantats enviaven missatges del tipus: “Hola, em pots ajudar amb alguna cosa, si us plau?”. I la següent resposta automàtica vers qualsevol comentari que es fes era de la mena següent: “Em sap greu molestar-vos amb això, estic en un concurs per un lloc d’ambaixador com a influencer en línia, em podeu votar?”. El diàleg podia servir o bé per furtar la credencial del receptor dels missatges i conseqüentment assumir llavors el control del seu perfil o bé per començar a distribuir promoció d’inversions en criptomonedes.

Sota recomanació d’un aparent conegut, alguns dels usuaris van acabar caient en la trampa i invertint uns diners que, sortosament, no haurien anat més enllà d’alguns centenars segons les fonts. Tot i l’existència de denúncies és molt complicat poder establir l’origen de l’acció delictiva i, més encara, poder arribar a descobrir qui hi ha al darrere i promoure’n la seva detenció, perquè arrest directe no es podria fer atès que no hi ha dubte que es tracta de bandes internacionals que no operen en cap cas des del Principat.

Comentaris (1)

Trending